február 2020

Sztrájktárgyalás helyett tájékoztatást kaptak a szociális terület dolgozók bérrendezéséről az OKSZ képviselői

Az EMMI szociális területért felelős helyettes államtitkára által összehívott tájékoztatón a sajtóból ismert információkon túli tájékoztatás nem hangzott el, az OKSZ ügyvivője, az OKSZ előzetes egyeztetése alapján, rögzítette, hogy e tájékoztatást az OKSZ öt tagszervezete nem tekinti a sztrájktárgyalási folyamat részének, a pótlékemelés, a kétségtelen keresetnövekedés mellett, nem ad választ az OKSZ egyetlen sztrájkkövetelésére sem, mely követelések a rendszerszintű bérrendezésre vonatkoznak.

A bölcsődei és gyermekvédelmi dolgozók pedagógus életpályásaira is vonatkozik a szakmai pótlék bevezetése július 1-jétől

Júliustól tíz százalékkal emelkedik a pedagógusok bére - jelentette be az emberi erőforrások minisztere hétfőn Budapesten. A tárcavezető újságírók előtt elmondta: "a béremelés technikailag ágazati szakmai pótlék bevezetésével valósul meg, amelyre minden pedagógus munkakörben dolgozó jogosult. Az intézkedés csaknem 170 ezer pedagógust érint.

Szociális ágazati összevont pótlék emelés

 

A Magyar Közlöny 2020. évi 25. számában (2020. február 19.) megjelent a Kormány 18/2020. (II. 19.) Korm. rendelete a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvénynek a szociális, valamint a gyermekjóléti és gyermekvédelmi ágazatban történő végrehajtásáról szóló 257/2000. (XII. 26.) Korm. rendelet módosításáról.

Zaklatásnak minősül a szakszervezeti tagok munkahelyi hátrányos megkülönböztetése - Az Egyenlő Bánásmód Hatóság jogesete

A munkáltató  munkavállalóval szembeni hátrányosan megkülönböztetése, szakszervezeti tagsága miatt, zaklatásnak minősül. Az erről szóló Egyenlő Bánásmód Hatóság határozatát a Fővárosi Bíróság ítéletével helyben hagyta. Ugyan az ítélet 2011-es, de ma is aktuális a probléma.

A hatóság döntésében megtiltotta a jogsértő magatartás tanúsítását, valamint kötelezte a céget 1.000.000 forint összegű bírság megfizetésére

BDDSZ elnök látogatása egy bécsi Kindergartenben

A SZEF nemzetközi ügyekért felelős alelnökeként Szűcs Viktória (BDDSZ elnök) a   vendéglátó osztrák ÖGB szakszervezeti szövetség figyelmességének és szervezésének köszönhetően látogatást tehetett a  bécsi  Wiener Kinderfreunde Kindergartenbe (Kinderfreunde közhasznú szervezet óvoda-bölcsődéjébe), ahol bepillantást nyerhetett az osztrák koragyermekkori gondozás, nevelés személyi és tárgyi feltételeibe ill. a  szakmai munkába.