• Bérösszecsúszás

2023. évi bértáblával kapcsolatos megkeresésre érkezett minisztériumi válasz

2023. évi bértáblával kapcsolatos megkeresésre érkezett minisztériumi válasz

2023.03.08. sze - 21:49
Posted in:

Ebben az évben ágazatunkat érintő külön bérintézkedés nem történt. Emelkedett azonban a minimálbér és a garantált bérminimum összege, mely érintette a bölcsődei dolgozókat is.

A területről, munkáltatóktól és munkaválalóktól egyaránt, több jelzés érkezett a januárban közzétett bértáblák kapcsán, hogy jelentős anomáliák tapasztalhatóak a Pedagógus életpálya alá tartozó kollégák esetén. A problémák orvoslása érdekében a BDDSZ az illetékes, Kulturális és Innovációs Minisztériumhoz fordult. Levelünkben jeleztük, hogy a Pedagógus I. 7-8-9 fizetési osztálynál a bölcsődei pótlékkal kiegészített bér kevesebb, mint a PED. I. 5-6 fizetési osztálynál, a Pedagógus II. 4-5-6 fizetési osztálynál a bölcsődei pótlékkal kiegészített bér pedig kevesebb, mint a PED. I. 4-5-6 fizetési osztálynál.

Kértük, hogy 2023. január 1-től kerüljön korrigálásra a bölcsődei pótlék összege, hogy a munkában töltött idő és az iskolai végzettség elismerésre kerüljön a jogalkotó szándéka és a munkavállaló elvárása szerint a besorolási kategóriákban!

Mindezen felül megerősítettük, hogy a Szakszervezet változatlanul kiáll és sürgeti az önálló, egységes, kiszámítható bértábla bevezetését, hogy minden egyes bölcsődei dolgozó egyazon önálló bértábla alá tartozzon és évente kiszámítható, igazságos és inflációkövető módon emelkedjen a bérezésük!

A Minisztérium 2023. február 13-án (a levél tévedésből 2022. évre lett keltezve - kieg. a szerk.) küldött válaszában az önálló, egységes, ágazati bértáblára konkrét javaslatot kért a BDDSZ-től. Azaz a bértáblát nem közösen kidolgozni, pusztán értékelni szándékozik.

Az általunk jelzett bérösszecsúszásokkal kapcsolatban pedig azt a választ adta, hogy a "fizetési osztályok fizetési fokozataihoz tartozó illetményeket a törvény garantált minimumként határozza meg, azonban a munkáltatóknak lehetősége van arra, hogy a közalkalmazott illetményét magasabb összegben állapítsa meg. A fentiek alapján azokban az esetekben, ahol a garantált bérminimum 2023. évi emelkedése kapcsán a bölcsődei pótléktábla összecsúszott, ott a munkáltatónak lehetősége van arra, hogy a közalkalmazott igényét korrigálja."

Úgy tűnik, hogy a minisztérium nem kívánja központilag rendezni a pedagógus életpályásoknál a bölcsődei pótlék emelésével a bérösszecsúszásokat, amit a bérminimum emelés generált. Ellenben a megoldást a munkáltatókra hárítja, de hogy az intézményeknek, illetve a fenntartóknak van-e minderre fedezetük (a jelentősen megemelkedett közüzemi számlák kiegyenlítésének kötelezettsége mellett), arra a területi válaszokat már borítékolni lehet.

A BDDSZ levele és a KIM válasza a csatolmányban (is) megtekinthető.