• önálló bértábla

BDDSZ alapvetések egy önálló bölcsődei ágazati bértáblához

BDDSZ alapvetések egy önálló bölcsődei ágazati bértáblához

2023.04.04. k - 14:45
Posted in:

Az önálló bölcsődei ágazati bértáblával kapcsolatos alapvetéseink (amit megküldtünk a minisztérium felé is) a következők:

1.) Valamennyi bölcsődei munkakörben foglalkoztatott dolgozónak egy bértábla alapján kell, hogy megállapításra kerüljön az alapilletménye.
2.) Senkinek nem lehet kevesebb az önálló bértábla szerinti alapilletménye, mint a jelenlegi besorolási bére:
 - 
szakdolgozóknál: bölcsődei pótlékkal, szakmai ágazati pótlékkal,
 - 
nem szakdolgozóknál: szociális ágazati összevont pótlékkal.
3.) 
Biztosítja az iskolai végzettség és a pályán eltöltött évek alapján az előmenetelt.
4.) 
Mentesíti a pedagógus minősítéstől (portfólió) az érintetteket.
5.) Megtartja a gyakornoki rendszert.
6.) Igazságos, kiszámítható, inflációkövető.
7.) 
Figyelembe veszi az éves minimálbér/garantált bérminimum emelését.

Az így kapott magasabb alapbér 100%-a a mozgóbérek számítási alapját képezné, hogy csak a leggyakrabbakat említsük: délutáni pótlék, helyettesítési pótlék, további szakképesítés elismerése, jubileumi jutalom.
Azaz a felsorolt mozgóbérek megtartása szintén alapvetés!

A fenti elvek mentén készített új bértábla egyrészt biztosítaná a nem szakmai munkakörökben foglalkoztatott dolgozók (ügyvitel, élelmezés, karbantartás stb.) bérfelzárkóztatását, továbbá a szakdolgozóknál is általános (bár nem egyenlő mértékű) bérrendezést/béremelést is biztosítana.
Alapvetésünk, hogy senki sem járhat rosszul!


Természetesen készült már a fentiekre bértábla-kalkuláció is. Közzé nem kívánjuk tenni, mivel az egy tárgyalási alapot képező háttéranyag, amiről számos kulcskérdést kellene egyeztetni a tárcával. Az ehhez kapcsolódó egyik alapvető kérdés az, hogy van-e egy új bértábla bevezetésére politikai szándék? S lenne-e az új bértáblához szükséges bérkiegyenlítődés finanszírozására fedezet? Ugyanis nem a BDDSZ van kormányon.

Megerősítjük, hogy az általunk összeállított elvekről és az arra készített bértábláról tárgyalásokat kívánunk folytatni az ágazati irányítással. A célunk az, hogy olyan bérstruktúra (bértábla) kerüljön kialakítása, ami kiszámítható, igazságos és inflációkövető! 

Egy lehetséges új bértábla, az évek alatt történt különböző pótlékolás következtében nem fog azonnal (holnap, vagy jövőre) életbe lépni.  Viszont a munkát el kell kezdeni, ha előre akarunk ezen a téren lépni! 


Mi nem levelezni, hanem tárgyalni szeretnénk! Tárgyalni, ha kell többször is!
Egy demokráciában 
a tárgyalás és az egyeztetések sorozata egy ilyen ügyben nem spórolható meg!
Mert tudjuk, hogy a jó megoldásokhoz, jellemzően csak közös akarattal, hosszú egyeztetések árán vezet az út!
Ha nincs egyeztetési szándék, az azt (is) jelenti, hogy nem hallgatják meg a dolgozók hangját, nem gondolkodnak közösen, csak lesöprik az ügyet az asztalról...


Mi készen állunk és továbbra is várjuk a tárgyalásokat!

--------------------------------------------------------------
Előzmények: 

Szervezetünk a 2021-ben megtartott kongresszusán megerősítette, hogy önálló ágazati bértáblára van szükség. (Ezt 2017-ben fogalmaztuk meg először.)  Egy olyan bértáblára, amely kezelni tudja a korábbi, egységes közalkalmazotti bérrendszer (Kjt. illetménytábla) 2008-as befagyasztása és a közalkalmazotti bérek ágazati feldarabolása, legtöbb esetben (így a bölcsődéknél is) pótlékolása következtében kialakult már-már átláthatatlan jogi szabályozási környezetet és az abból következő bérhelyzetet, anomáliákat és a bérfeszültségeket.

Mindemellett 2022 tavaszán egy kérdőíves felmérés során a dolgozók jelentős része saját maga fogalmazta meg az önálló bértáblára vonatkozó igényét. Ezt követően jeleztük az újonnan felálló kormány felé az igényeket. Majd október 6-án fogadott minket az államtitkár, ahol ez a téma is felvetésre került.
2022 őszén az ágazatban dolgozók mintegy fele aláírásával is támogatta a célkitűzést. 

Arról, hogy  miért is  lenne egy önálló ágazati bértáblára szükség, ebben a videóban beszéltünk.

Konkrét számításokkal bemutattuk az aláírásgyűjtés során, hogy az alapbéremelés helyett adott jelenlegi pótlékolás (értsd alatta: szociális ágazati összevont pótlék, bölcsődei pótlék, illetve szakmai ágazati pótlék) miért nem jó?!
Mit veszít így havonta a dolgozó... először a fizetéséből, majd később a nyugdíjából...
(Semmi újat nem mondunk talán azzal, hogy: alacsonyabb összegű fizetés után, alacsonyabb lesz a nyugdíj összege is!)

Mindezek után 2022. decemberében petíciót adtunk át az illetékes minisztériumi tisztségviselőnek. Majd vártuk, hogy elkezdődjenek a tárgyalások, de sajnos eddig egyeztetésre szóló meghívást nem kaptunk... - Nem tudni miért?! 
Időközben politikusok támogatására is sor került és nemzetközi támogatást is kaptunk.