• uniós ajánlások

Újabb ajánlások kerültek elfogadásra az uniós miniszterek által a kisgyermekkori gondozásról

Újabb ajánlások kerültek elfogadásra az uniós miniszterek által a kisgyermekkori gondozásról

2023.01.13. p - 13:01
Posted in:

Előzmény:

Az Európai Tanács barcelonai ülése már 2002-ben felismerte a kisgyermekeknek szóló intézmények fejlesztésének szükségességét annak érdekében, hogy a nők munkaerőpiaci részvétele erősödjön, valamint a dolgozó szülők esetében a munka és a magánélet közötti egyensúly javuljon. Mindezek érdekében két célszámot fogalmazott meg, hogy az iskoláskor alatti gyermekek számára a minőségi és megfizethető gyermeggondozási létesítmények eléhetőek legyenek:

  • a három és a tanköteles kor közötti gyermekek esetében 90%-ban
  • a három év alatti gyermekek esetén 33%-ban

határozta meg a szükséges férőhelyek számát.

"Egy 2018-as összefoglaló adatai szerint 12 tagállam jórészt teljesítette a 33 %-os célszámot 2016-ban, a 12-ből 7 tagállamban pedig a gyermekek 33 %-tól 49 %-ának, 5 uniós tagállamban pedig a gyermekek legalább 50 %-ának van hozzáférése gyermekgondozáshoz. A fennmaradó 16 tagállamban a gyermekek kevesebb mint 33 %-a, ezek közül 10 tagállamban pedig a legfiatalabb korcsoportban a gyermekek kevesebb mint 25 %-a vesz részt intézményesített gyermekgondozásban."

 

Jelen:

Az év végéhez közeledve, 2022. decemberében az európai miniszterek újabb ajánlásokat fogadtak el a kisgyermekkori gondozásról és a tartós gondozásról - ápolásról.

"A Tanács arra ösztönzi a tagállamokat, hogy fokozzák az e szolgáltatásokban való részvételt.

Ez az Európai Tanács által 2002-ben meghatározott eredeti „barcelonai célkitűzésekből” következik. Az ajánlások szerint 2030-ra:

  • a három év alatti gyermekek legalább 45%-ának részt kell vennie kisgyermekkori nevelésben és gondozásban. (A konkrét célszámok azokra a tagállamokra vonatkoznak, amelyek még nem érték el a 2002-es célokat.)
  • a 3 éves kor és a kötelező beiskolázási életkor közötti gyermekek legalább 96 %-ának részt kell vennie a kisgyermekkori nevelésben és gondozásban.

Az ajánlás olyan minőségi szempontokkal is foglalkozik, mint a pedagógus–gyermek arány és a csoportméret, valamint a gondozási létesítmények területi eloszlása. Ami a megfizethetőséget és a hozzáférhetőséget illeti, a Bizottság arra ösztönzi a tagállamokat, hogy korlátozzák a szülők zsebből fizetett kiadásait, és kínáljanak olyan megoldásokat az atipikus munkaidőben dolgozó szülők számára, amelyek lehetővé teszik számukra a munka, a családi és a magánélet jobb összeegyeztetését."

A mellékletben olvasható a teljes magyar nyelvű ajánlás a kisgyermekkori nevelésről, gondozásról.

Forrás: Az Európai Tanács magyar nyelvű sajtóközleménye