• szabvány felülvizsgálat

Kis lépés a BDDSZ-nek, remélhetőleg nagy lépés lesz a szakmának!

Kis lépés a BDDSZ-nek, remélhetőleg nagy lépés lesz a szakmának!

2022.10.21. p - 13:37
Posted in:

2022. márciusában megjelent az MSZ 24203-7 Nevelési és oktatási épületek tervezési előírásai. 7. rész, köznapi nevén a bölcsőde építési szabvány.

A BDDSZ Ügyvivő Testülete az új szabvány munkavállalói szempontú elemzésének elvégzése után határozatot hozott arról, hogy a szabvány módosítását, illetve korrekcióját kezdeményezi. A szakszervezet álláspontja szerint a szabvány visszalépés a gyerekek biztonsága és a dolgozók vázizomrendszerének védelme szempontjából is. 

A BDDSZ által végzett 2021. évi kérdőíves felmérés és a 2022. évi mélyinterjú elemzések során bizonyítást nyert, hogy a munkaállomások kiépítése (előírása) nagy mértékben összefügg azzal, hogy a napi munkatevékenység mekkora extra terhelést jelent/het a vázizomrendszernek. Az eredményekről az Egyenes derékkal jöttem - Vágy és valóság című konferencián számolt be a szervezet. 

A szakszervezet a módosítás kezdeményezése végett felvette a kapcsolatot az illetékes szervekkel, a Magyar Szabványügyi Testülettel, a Technológia és Ipari Minisztérium (TIM) Munkavédelmi Főosztályával és a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) Családpolitikai Államtitkárságával.

A Magyar Szabványügyi Testülettel (MSZT) való egyeztetés során elküldte 32 pontos változtatási javaslatát, melynek hatására az MSZT belső szavazása után munkarendbe emelte a szabványmódosítás elkészítését. Az észrevételek megtárgyalása, a felülvizsgálati folyamat legkésőbb 2023. januárjában elindul.

Mivel a szakszervezett elkötelezett a biztonságos munkahelyek kialakításában és a kisgyermekek magas színvonalú ellátása mellett, nem csak sikerként könyveli el ezt a bíztató helyzetet, de folytatja a felkészülést, hogy a leghatékonyabban tudja az ágazatot, a benne dolgozók és a kisgyermekek érdekeit képviselni a felülvizsgálati egyeztetések során.