Friss

Bölcsődei dolgozók illetménye 2023. december 1-jétől

Megjelent a Magyar Közlöny 164. számában A kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) és a garantált bérminimum megállapításáról szóló az 508/2023 (XI.20) Korm. rendelet.

2023. december 1-jétől
a minimálbér br. 232 000 Ft-ról, br. 266.800 Ft-ra,
a garantált bérminimum br. 296 000 Ft-ról, br. 326.000 Ft-ra változik.

Ez azt jelenti, hogy

Kérdőív a gyógyped. pótlékra való jogosultság bölcsődei gyakorlatáról

A bölcsődei dolgozók aktivitásának, pereinek és jelzéseinek köszönhetően a BDDSZ 2022-ben sikeres tárgyalást folytatott a felelős minisztériummal a gyógypedagógiai pótlék kiterjesztéséről. A jogszabály módosításának köszönhetően 2023. január 1-jétől a korai fejlesztésre jogosult gyermekek bölcsődei, mini bölcsődei ellátása után egyértelműen jár pótlék a kisgyermeknevelőknek.

Kérdőív a telemedicinális ellátás hatásairól a bölcsődei intézményekben

2022. januárjában több tucat jelzés érkezett a BDDSZ-hez a telemedicinális ellátás visszásságaival kapcsolatban. A következő hónapban az akkori minisztériumunk szervezésében a BDDSZ kezdeményezésére szakmai találkozóra került sor a gyermekorvosok részvételével.  Ekkor ígéretet kaptunk a tárca részéről, hogy az egyeztetések folytatódnak, de ahogy lenni szokott, ez nem történt meg.

Európai támogatások érkeznek a közszolgálati szakszervezetekért

A kormány törvénytervezete lehetőséget adna a közszféra egyes munkáltatóinak arra, hogy megtagadják a szakszervezeti tagdíjak automatikus levonását. Az intézkedés indoklásában az adminisztrációs terhek csökkentése került megjelölésre. Az igazság az, hogy a munkáltatók általi tagdíjlevonás a Magyar Államkincstár egy fizetett szolgáltatása. Mindez azt jelenti, hogy a szakszervezetek minden egyes tagtól levont tagdíj után jutalékot fizetnek a MÁK-nak, ráadásul a közszférában a MÁK (mint bérszámfejtő szerv) végzi a levonást és nem a munkáltató.

Válasz érkezett az önálló bölcsődei bértábla közös nyilatkozat kérésünkre...

Július 6-án levélben kezdeményeztük Dr. Beneda Attila helyettes államtitkárnál, hogy az államtitkárság és a BDDSZ egy közös nyilatkozatban nyilvánítsa ki elköteleződését az önálló bölcsődei bértábla kidolgozásával és bevezetésével kapcsolatban, amely többek között rögzíti a párbeszéd és legfőképp az átlátható tárgyalások menetét. 

Az új "státusztörvény" bölcsődei vonatkozásai (GYIK)

A parlament elfogadta a pedagógusok új életpályájáról szóló 2023. évi LII. törvényt, mely kihirdetésre került a Magyar Közlöny 2023. évi július 6-i 100. számában.

A törvény elfogadása óta számos kérdés és téves információ kering a bölcsődei dolgozók körében. Ezért jelen összeállításunkban összefoglatuk a hétköznapi életben csak „státusztörvényként” emlegetett jogszabállyal kapcsolatos  bölcsődei dolgozókra vonatkozó válaszokat (GYIK).

Nemzetközi támogatás a rendszeres minisztériumi egyeztetések érdekében

Jól látszik, hogy az egységes, ágazati bértábláig hosszú és kanyargós az út, de úgy tűnik, hogy még a rendszeres egyeztetésig is rögös. Akadályokkal nehezített annak elenére, hogy a Kjt. szerint az ágazati miniszternek egyeztetési kötelezettsége van a reprezentatív szakszervezetekkel. Ezért is volt nagy az öröm, hogy 2022-ben is reprezentatív szakszervezet lettünk.