BDDSZ elnök látogatása egy bécsi Kindergartenben

BDDSZ elnök látogatása egy bécsi Kindergartenben

2020.02.11. k - 14:37
Posted in:

A SZEF nemzetközi ügyekért felelős alelnökeként Szűcs Viktória (BDDSZ elnök) a   vendéglátó osztrák ÖGB szakszervezeti szövetség figyelmességének és szervezésének köszönhetően látogatást tehetett a  bécsi  Wiener Kinderfreunde Kindergartenbe (Kinderfreunde közhasznú szervezet óvoda-bölcsődéjébe), ahol bepillantást nyerhetett az osztrák koragyermekkori gondozás, nevelés személyi és tárgyi feltételeibe ill. a  szakmai munkába.

Érdekes volt látni a bölcsődei gyermek-fürdőszobában a hazaitól eltérő tárgyi feltételeket. Így pl.: a blilimosót, ami sterilizáló készülék is, az elszeparált bölcsődei illemhelyeket, és hogy előírásként funkcionál a pelenkázóasztalhoz épített feljáró (lépcső), amivel kvázi megelőzik a szakdolgozóknál a gyermekek emelgetésétől hosszú távon kialakuló gerinc-, és ízületi problémákat.

Az intézményben a gyermekekről egységes dokumentációt (portfóliót) vezetnek, amely kitöltésével az egyes gyermekről 0 - 6 éves korig nyolc fejlődési területen kapnak áttekintést, jelölve a gyermeknél az egyes fejlődési szintek elérését és annak időbeliségét. Mindemellett a gyermekek, a saját maguk által vezetett/készített portfóliójukba fényképpel rögzítik az egyes fejlődési állomásaikat. A gyermeki portfólió csak a gyermek hozzájárulásával tekinthető meg más számára. Szerencsére egy bölcsődés korú gyermek ehhez hozzájárult, így feltárulhatott előttünk a gyermek saját magáról készített fejlődésmenet-gyűjteménye. Inspiratív volt megtapasztalni azt, hogy a 3 év alatti gyermekek állampolgársági tudatra való nevelése - a szabad döntés gyakorlása - már itt elkezdődik.

A fentiek mellett másik nagy érdekesség volt a gyermekek idegen nyelvi érzékenyítése. Ez azt jelenti, hogy nem a lexikális tudás, így nem a szómagolás a cél, hanem az idegen nyelvhez való szoktatás. Ami a gyakorlatban egy idegen anyanyelvű felnőtt társaságában és vezetésével/kommunikációjának lekövetésével történik, játékosan, tevékenységre serkentő módszer alkalmazása mellett. (Az ott tartózkodásunk alatt pl.: óvodáskorú gyermekek lávalámpát készítettek étolaj, víz, pezsgőtabletta segítségével. Miközben egyidejűleg megfigyelték a folyadékok keveredését és áramlását az edényben.)

Ámulatba ejtő volt az az információ, hogy a  meglátogatott (126 férőhelyes) intézményben a gyermekek gondozását, nevelését végző szakmai személyzet összességében 27 nyelven tudott a gyermekekkel és a szüleikkel kommunikálni. A gyerekek nyelvi érzékenyítését a BIG_inn projekt keretében végzik, amely egy osztrák határon is átnyúló kooperációs EU projekt,  magyar partnerekkel.

A találkozó végén felmerült a meglátogatott bécsi intézmény szakmai tartalmának egy budapesti BDDSZ szemináriumon történő ismertetése.
Köszönet a szakmai látogatás megszervezéséért Marcus Strohmeiernek (OGB) és a bécsi Kindergartennek, nyitottságukért és jó gyakorlataik bemutatásáért!