A szakszervezetek megújulása és a tagtoborzás lehetőségei - CEYTUN konferencia Bécsben

A szakszervezetek megújulása és a tagtoborzás lehetőségei - CEYTUN konferencia Bécsben

2020.02.13. cs - 15:07
Posted in:

 

2020. január 31- február 02. között került megrendezésre a három napos CEYTUN konferencia Bécsben, melyen hat Közép-Európai ország fiatal szakszervezeti tagjai vettek részt. Az Ausztriából, Németországból, Csehországból, Szlovákiából, Lengyelországból és Magyarországról érkező fiatalok a szakszervezeti megújulásról és a tagtoborzás lehetőségeiről beszélgettek. Magyarországról 3 szakszervezeti konföderáció tagjai vettek részt. Így a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma – Ifjúsági Tagozat (SZEFIT) tagjai, köztük  Zsigó Judit, a BDDSZ Ifjúsági tagozatának vezetője.

A találkozó elején a 6 ország fiataljai megosztották egymással a tagtoborzási szokásaikat, módszereiket.

Csehországban például a személyes kommunikációra helyezik a legnagyobb hangsúlyt. Lengyelországban nagy hasznát veszik a „szájhagyomány útján” való népszerűsítésnek. Németországban aktívan használják a közösségi médiát, és alkalmaznak „Köszönő kártyákat” valamint „Welcome ajándékokat”. Szlovákiában ifjúsági eseményeken és állásbörzéken népszerűsítik magukat, míg Ausztriában az utcán, és iskolákat látogatva toboroznak.

A konferencia következő szakaszában a résztvevők megismerkedtek a Vida Flex-szel, az első önfoglalkoztatottakat tömörítő szervezettel. A Vida Flex számos szolgáltatást nyújt a tagoknak, úgy, mint: oktatás, biztosítás, jogi védelem, adózási tanácsadás, stb. A tagtoborzás terén a személyes kapcsolatfelvételre, a „Facet to face” módszerre helyezik a hangsúlyt, bárkivel kezdeményeznek beszélgetést, akár az ajtón is bekopognak.

Workshop munka keretében a fiatalok megismerkedhettek az online tér jobb kihasználásával, melynek 10 aranyszabálya van. mint például: A stratéga kidolgozásának jelentősége. A kreativitás, következetesség, kompetencia és folyamatosság fontossága. A kommunikáció színesítése képekkel, videókkal valamint a kommunikáció célcsoporthoz való igazítása, stb.

Egy másik workshop keretében a sikeres kommunikáció módszereit gyakorolták, melynek alapja a „beszélj kevesebbet, kérdezz többet.” Beszélgetni kell a tagokkal, meg kell ismerni őket és a problémájukat, így tudunk csak segítséget felajánlani nekik.

Az esemény zárásaként országonként stratégiákat dolgoztak ki arra nézve, hogy mit szeretnénk elérni a saját szakszervezetükön belül a közeli jövőben és mit a következő CEYTUN találkozóig, novemberig.

A beszámolót Zsigó Judit készítette.