A bölcsődék újranyitásáról kérdezték Szűcs Viktóriát a Klubrádióban

A bölcsődék újranyitásáról kérdezték Szűcs Viktóriát a Klubrádióban

2020.05.26. k - 16:59
Posted in:

 

Ma a Klubrádió  Reggeli gyors rovatában a bölcsődék  újranyitásával kapcsolatban kérdezték Szűcs Viktóriát, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnökét.

Előzményként elhangzott, hogy a fenntartó önkormányzatok, a járványügyi helyzetre reagálva, márciusban elrendelhették a bölcsődékben a rendkívüli szünetet. Ezzel a lehetőséggel sok önkormányzat élt, volt, aki nem, és sok helyen, szülői igény esetén, ügyletet biztosítottak a gyermekek számára az elmúlt 2,5 hónapban.

Majd április 30-tól hatályos kormányrendelet kötelezővé tette az ügyeletet a bölcsődék és óvodák tekintetében, május 25-től pedig a vidéki, június 2-tól a fővárosi intézmények újranyitásáról született kormányzati döntés.

Az újranyitás után is fennáll a járványveszély - mondta Szűcs Viktória. Több óvintézkedésre és nagyobb körültekintésre van szükség. A gyermekek és bölcsődei dolgozók védelmének érdekében fertőtlenítőszerek  beszerzésére és  maszkok vásárlása került sor országszerte. Van olyan fővárosi bölcsőde, ahol 2-3 millió forintot is fordított a fenntartó a védelemre.

A szakszervezeti vezető, a területről érkező jelzések alapján elmondta, hogy mindenki körültekintően végzi munkáját:  nagy figyelmet fordítanak a védekezésre, megelőzésre.

Az óvintézkedések mellett a szakmai munkába is új szempontok kerültek. A bölcsődék alapvetően nyitottak, de a mostani helyzetben ebben is változás történt, ahogy a fertőtlenítés és a bölcsődei textilek tisztán tartásában is.

Összességében elmondható, hogy a fertőzési lehetőségek minimálisra visszaszorítása érdekében a bölcsődék megtették a megfelelő lépéseket, és figyelembe vették a szakszervezet korábban, e témában közreadott szakmai ajánlását is.

Szűcs Viktória kiemelte, hogy a megelőzés érdekében – a bölcsődés gyermekek és a dolgozók védelmében - a szülők fokozott figyelmére, együttműködésére is szükség van.

A nyári zárással kapcsolatban elhangzott, hogy még márciusban a BDDSZ Ügyvivő Testülete kiadott egy ajánlást, amelyben javasolták, hogy érdemes megfontolni a rendkívüli szünet ideje alatt a nyári zárás előre hozását. Volt fenntartó, aki ezzel a lehetőséggel élt, volt, aki nem, így most az ő esetükben a maximalizált kéthetes zárás elrendelése lehetőséges.

Szűcs Viktória hangsúlyozta, hogy a 14 nap egybefüggő szabadság kiadása munkáltatói feladat, annak elmaradása esetén a dolgozók pihenéshez való joga sérül.

A riport IDE kattintva hallgatható meg. (24:00 - 32:10)