augusztus 2023

Európai támogatások érkeznek a közszolgálati szakszervezetekért

A kormány törvénytervezete lehetőséget adna a közszféra egyes munkáltatóinak arra, hogy megtagadják a szakszervezeti tagdíjak automatikus levonását. Az intézkedés indoklásában az adminisztrációs terhek csökkentése került megjelölésre. Az igazság az, hogy a munkáltatók általi tagdíjlevonás a Magyar Államkincstár egy fizetett szolgáltatása. Mindez azt jelenti, hogy a szakszervezetek minden egyes tagtól levont tagdíj után jutalékot fizetnek a MÁK-nak, ráadásul a közszférában a MÁK (mint bérszámfejtő szerv) végzi a levonást és nem a munkáltató.

Válasz érkezett az önálló bölcsődei bértábla közös nyilatkozat kérésünkre...

Július 6-án levélben kezdeményeztük Dr. Beneda Attila helyettes államtitkárnál, hogy az államtitkárság és a BDDSZ egy közös nyilatkozatban nyilvánítsa ki elköteleződését az önálló bölcsődei bértábla kidolgozásával és bevezetésével kapcsolatban, amely többek között rögzíti a párbeszéd és legfőképp az átlátható tárgyalások menetét. 

Az új "státusztörvény" bölcsődei vonatkozásai (GYIK)

A parlament elfogadta a pedagógusok új életpályájáról szóló 2023. évi LII. törvényt, mely kihirdetésre került a Magyar Közlöny 2023. évi július 6-i 100. számában.

A törvény elfogadása óta számos kérdés és téves információ kering a bölcsődei dolgozók körében. Ezért jelen összeállításunkban összefoglatuk a hétköznapi életben csak „státusztörvényként” emlegetett jogszabállyal kapcsolatos  bölcsődei dolgozókra vonatkozó válaszokat (GYIK).