• Etuc-Epsu támogatás

Európai támogatások érkeznek a közszolgálati szakszervezetekért

Európai támogatások érkeznek a közszolgálati szakszervezetekért

2023.08.24. cs - 11:21
Posted in:

A kormány törvénytervezete lehetőséget adna a közszféra egyes munkáltatóinak arra, hogy megtagadják a szakszervezeti tagdíjak automatikus levonását. Az intézkedés indoklásában az adminisztrációs terhek csökkentése került megjelölésre. Az igazság az, hogy a munkáltatók általi tagdíjlevonás a Magyar Államkincstár egy fizetett szolgáltatása. Mindez azt jelenti, hogy a szakszervezetek minden egyes tagtól levont tagdíj után jutalékot fizetnek a MÁK-nak, ráadásul a közszférában a MÁK (mint bérszámfejtő szerv) végzi a levonást és nem a munkáltató.

Amennyiben ez a törvényjavaslat elfogadásra és bevezetésre kerül, az a közszférában működő szakszervezetek számára jelent majd megnövekedett adminisztrációt, arról nem beszélve, hogy ez őket hátrányosan megkülönböztető, vagyis a tervezet szakszervezet-ellenes diszkriminációt jelent, és súlyosan sérti az érintett munkavállalók és szakszervezetek jogait.

Esther Lynch, az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) főtitkára 2023. augusztus 14-én levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek, melyben a fentieken túl leírta, hogy támogatják a hazai szakszervezeti konföderációk általi felhívást a tervezet azonnali visszavonására és az érdemi tárgyalások megkezdésére, lehetőleg az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) keretében. Emlékeztetett arra is, hogy a a kormányoknak eleget kell tenniük a szakszervezetekkel folytatott konzultációban betöltött munkáltatói szerepükkel kapcsolatos kötelezettségeiknek, és teljes mértékben tiszteletben kell tartaniuk az EU szociális vívmányait és a nemzetközi munkaügyi normákat. 

Jan Willem Goudriaan, a Közszolgálati Szakszervezetek Európai Szövetségének (EPSU) főtitkára 2023. augusztus 21-én szintén levélben fordult a magyar miniszterelnökhöz, melyben megerősítette a fentiekben már leírtakat és emlékeztetett arra, hogy a 151 ország között hazánk is aláírta a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) egyezményét. 

Az eredeti szövegezésű levelek megtekinthetők a csatolmányokban.