• igények

Jeleztük a dolgozói igényeket az új kormány felé!

Jeleztük a dolgozói igényeket az új kormány felé!

2022.07.18. h - 13:03
Posted in:

A 2022. tavaszán 6 hétig tartó országos bölcsődei probléma-felmérés során kapott eredményekről már tájékoztatást nyújtottunk egy korábbi bejegyzésünkben.

A visszajelzések során kapott második legfontosabb dolgozói igényként: 

A bölcsődei dolgozók önálló ágazati bértáblájának kialakítását jelölték meg a válaszadók
(azaz 3219 fő, a válaszadók kb. 50 %-a, ami a teljes bölcsődei ellátásban foglalkoztatottak 23 %-a).

A BDDSZ megvárva az idei évi  parlamenti választások utáni kormányalakítást, felvette a kapcsolatot az illetékes minisztériummal.

Mivel a bölcsődei dolgozók egészét több minisztérium szabályozása érinti, és a BDDSZ a gyermekvédelem területén is szerveződik,
levélben fordultunk:
-  Csák János a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) miniszter,
-  Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár (KIM),
-  Dr. Beneda Attila családpolitikáért felelős államtitkár (KIM),
Fülöp Atttila a Belügyminisztérium (BM) gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár, és 
-  Csízi Péter szociális ügyekért felelős államtitkár (BM) felé.

Csák János minszter felé írt levelünkben kértük az egységes ágazati, tisztességes megélhetést biztosító méltányos és igazságos bérrendszer - önálló ágazati bértábla - bevezetését.
Jeleztük a bölcsődei dolgozók vázizomrendszeri egészségének jelentős problémáit, a prevenció (megelőzés) fontosságát, az új bölcsődei építésügyi szabvány munkavédelmi hiányosságaiból és a gyermekek biztonsága szempontjából adódó aggályainkat, valamint javasoltuk a bölcsődei területre vonatkozó ágazati szintű intézményesített érdekegyeztetés kialakítását.

Dr. Beneda Attila helyettes államtitkár felé írt levelünkben, jeleztük továbbá a korábban (előző kormányzati ciklusban)  megkezdett munka folytatására vonatkozó igényünket, valamint a miniszter felé jelzett a fenti témák kibontása mellett további javaslatokat is megfogalmazunk.
Helyettes államtitkár úr viszontválaszában jelezte, hogy "örömmel tekint a további együttműködés elé. A személyes találkozót illetően, melyet vár, türelmünket kérte, mivel a minisztériumi átállásból fakadó operatív feladatok még lekötik idejének jelentős részét."

Fülöp Atttila a Belügyminisztérium (BM) gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár válaszlevelele itt olvasható.

Mástól válasz még nem érkezett!

Amennyiben Te is támogatnál egy egységes ágazati új bértáblát, egy igazságosabb, minden bölcsődei dolgozóra kiterjedő alapbéremelést, akkor erősítsd alkupozíciónkat, és csatlakozz a BDDSZ-hez, amely a szakmában egyedüliként küzd ezért az ügyért.

A további fejleményekről beszámolunk!