• borító

A koronavírus járvány miatt elrendelt rendkívüli bölcsődei szünet alatt történt online kapcsolattartásról szóló kutatás - MPT Kisgyermeknevelési Szakosztály kutatási eredményei

A koronavírus járvány miatt elrendelt rendkívüli bölcsődei szünet alatt történt online kapcsolattartásról szóló kutatás - MPT Kisgyermeknevelési Szakosztály kutatási eredményei

2020.09.07. h - 14:33
Posted in:

A Magyar Pedagógiai Társaság (MPT) Kisgyermeknevelési Szakosztályának bölcsődei neveléssel, gondozással foglalkozó tagjai Farkas Anikó, Kocsis Ildikó, Nyitrai Ágnes, Szűcs Viktória, Vokony Éva  - az óvodai online kapcsolattartásról szóló kutatási kérdőív ötletadása és mintája alapján -, elkészítették a koronavírus járvány miatt elrendelt rendkívüli bölcsődei szünet alatt történt bölcsődei online kapcsolattartásról szóló kutatást és a kutatási eredmények összefoglalóját.

A kutatás során a következő kérdésekre keresték a választ:
- Mennyire voltak sikeresek a járványügyi helyzethez alkalmazkodva prioritást kapott kommunikációs formákban, platformokban (közösségi oldalak, csoportok, Messenger, e-mail, honlapok) rejlő tájékoztatási lehetőségek?
- Milyen erősségei és milyen gyengeségei, hiányosságai voltak az online kapcsolattartásnak a kérdőíves felmérés tapasztalatai szerint?
- Használhatók-e, az online kapcsolattartási formák normál bölcsődei nevelési, gondozási munkában? Ha igen, hogyan, mire érdemes figyelni?

A kérdőívek (szülői, kisgyermeknevelői, vezetői) feldolgozását követően a kutatás eredményeinek összegzése elkészült. 
A kutatási eredmények összefoglalója elérhető a csatolmányból, itt. 
(Az összesített eredmények a kiadvány elején, a részletes eredmények a kiadvány 14. oldalától olvashatók.)

A kutatás készítői bíznak abban, hogy a jelen összefoglalóból az érdeklődő szakemberek sok hasznos információt, segítséget, tanácsot, jó gyakorlatot szerezhetnek a következő időszakra munkájukhoz. A kutatás eredményeit áttekintve talán jobban, más oldalról is megismerhetik a vezetők, a kisgyermeknevelők és a szülők elvárásait, igényeit, amelyek orvosolásával kapcsolatuk, és együttműködésük tovább erősödhet.

A Magyar Pedagógiai Társaság Kisgyermeknevelési Szakosztályának nevében a szerzők köszönik, hogy a kérdőív kitöltésével támogatták a koragyermekkori nevelés, gondozás veszélyhelyzet alatti működésének tanulmányozását.

A szerzők az info@bddsz.hu címen várják a visszajelzéseket a kutatási összefoglalóval kapcsolatban.

Farkas Anikó, Kocsis Ildikó, Nyitrai Ágnes, Szűcs Viktória, Vokony Éva
----------------------------------------------------

A Magyar Pedagógiai Társaság Szakmai Kollégiumának  2021. március 05-i ülésén, Áldás vagy átok? Az online oktatás és világa, hatása a nevelés-oktatás folyamataira, Szűcs Viktória BDDSZ elnöknek volt lehetősége egy 10 perces korreferátumban bemutatni a fenti kutatás főbb eredménnyeit.
Az esemény felvétele itt nézhető meg, kb. 31 perctől kezdődik a bölcsődei rész.