Nyugat-balkáni oktatási miniszterek találkozóján a koragyermekkori nevelés és gondozás fontossága is szóba került

Nyugat-balkáni oktatási miniszterek találkozóján a koragyermekkori nevelés és gondozás fontossága is szóba került

2019.06.21. p - 09:44
Posted in:

Kép forrása:https://www.kidseducationalcenter.com

2019 június 3-án és 4-én a nyugat-balkáni oktatási miniszterek találkozója volt Belgrádban, ami a 8. miniszteri találkozója volt a Nyugat-Balkán oktatási és képzési platformjának, amelyet évente szervez az Európai Bizottság Oktatásügyi, Ifjúságpolitikai, Sportügyi és Kulturális Főigazgatósága) (EAC DG. Ebben az évben a választott téma a korai gyermekkori oktatás és gondozás (ECEC) volt, a meghívott előadók között volt pl. a nemzetközi lépésről lépésre szervezet és az UNICEF is. A minisztereket felkérték, hogy osszák meg tapasztalataikat és megvitassák véleményüket az e területen elért eredményekről és kihívásokról.

A rendezvény megnyitójában dr. Navracsics Tibor oktatási és kulturális biztos azt mondta, hogy "2015 óta az Erasmus + program támogatta a felsőoktatásban részt vevő 27 000 hallgatói és személyzet csereprogramját a nyugat-balkáni országokba. Ezért nagyon örült annak, hogy megvitatták a kora gyermekkori gondozás, nevelés témakörét, amely megalapozza a gyermekek fejlődését és későbbi sikerét az életben - és szerepet játszhat a tisztességesebb, rugalmasabb társadalmak kiépítésében.

Albánia, Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Montenegró, Észak-Macedónia és Szerbia miniszterei részt vettek az ülésen a regionális érdekképviseleti szervezetekkel, mint például a Regionális Együttműködési Tanács (RCC), a délkelet-európai európai reform-kezdeményezés (ERI-SEE), az európai Képzési Alapítvány (ETF), az OECD, a Regionális Ifjúsági Együttműködési Hivatal (RYCO), a Nyugat-Balkán Alumni Egyesület (WBAA), a tagállamok képviselői, valamint a nemzeti ügynökségek és az Erasmus + irodák.

A program során régió oktatási miniszterei bemutatták az országuk oktatási rendszerének állapotát, megismerkedhettek a legújabb uniós kezdeményezésekkel, azonosították a prioritásokat, és megállapodtak a tanulmányok és jelentések nyomon követéséről és a mélyebb együttműködésről.

A cikk angol nyelven ITT olvasható.