•  Az európai korai gyermekkori nevelés és gondozás kulcsfontosságú adatai

Az európai koragyermekkori nevelés és gondozás kulcsfontosságú adatai

Az európai koragyermekkori nevelés és gondozás kulcsfontosságú adatai

2019.09.18. sze - 17:02
Posted in:

A korai gyermekkori nevelés és gondozás - azaz, az alapfokú oktatás előtti szakasz - egyre inkább elismert, mint az egész életen át tartó tanulás és fejlődés alapja. Az EURYDICE legújabb kiadványa, Az európai korai gyermekkori nevelés és gondozás kulcsfontosságú adatairól, összefoglalja magas színvonalú korai gyermekkori nevelési és gondozási rendszerekről szóló Európai Tanácsi ajánlásában meghatározott kulcsfontosságú minőségi területeken elért eredményeket.

A jelentés mutatókat tartalmaz a kormányzás, a hozzáférés, a személyzet, az oktatási iránymutatás, valamint az értékelés és a monitorozás főbb minőségi területeiről. Ezeket a kulcsfontosságú területeket átlépve bemutatja a gyermekközpontú megközelítést, különös figyelmet fordítva a különféle területeken alkalmazott politikák kölcsönös összekapcsolódására. Hangsúlyozza a befogadás fontosságát az oktatásban is, mivel a magas színvonalú koragyermekkori nevelés és gondozás az egyik legjobb módszernek tekinthető a társadalmi igazságosság és az egyenlőség növelésére.

A kiadvány első része összehasonlító információkat szolgáltat a politikai döntéshozóknak, a kutatóknak és a szülőknek a jelenlegi koragyermekkori nevelés és gondozás politikákról Európában. A második rész áttekintést nyújt a nemzeti koragyermekkori nevelés és gondozás főbb jellemzőiről, csatolva a rendszer felépítésének diagramját.

A jelentés hatóköre széles, lefedi a köz-, és a magánszektor központi-alapú és szabályozott otthoni szolgáltatásait a 38 Erasmus+ programban részt vevő európai országból (43 oktatási rendszer). Magában foglalja az Európai Unió 28 tagállamát, valamint Albániát, Bosznia-Hercegovinát, Svájcot, Izlandot, Liechtensteint, Montenegrót, Észak-Macedóniát, Norvégiát, Szerbiát és Törökországot.

Az összefoglaló kiadvány nagyon hasznos, egyelőre sajnos csak angol nyelven olvasható!

Forrás: 
https://publications.europa.eu

Letölthető dokumentum