Ma van a Tisztes Munka Világnapja

Ma van a Tisztes Munka Világnapja

2019.10.07. h - 14:12
Posted in:

/

2019. október 7-én immár 11. alkalommal emlékezünk meg a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség által meghirdetett Tisztes Munka Világnapjáról, melynek alkalmából a szakszervezetek világszerte felemelik a hangjukat a tisztes munkáért. A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) tisztes munka koncepciója nemcsak a produktív munkavégzés lehetőségét foglalja magában, mely révén jövedelmet lehet szerezni, hanem egyben a szociális védelmet, a személyes fejlődés lehetőségét, a szabad véleménynyilvánítást, a munkavállalói részvételt és a szervezkedés alapjogát is.” olvasható a SZEF állásfoglalásban.

A Tisztes Munka Világnapja alkalmából konföderációnk a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (röviden: SZEF) állásfoglalásában  megfogalmazta követeléseit, a szakszervezeti munka irányvonalait, annak érdekében, hogy Magyarországon is megvalósulhassanak a tisztes munka alapfeltételei.

A Világnap alkalmából az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) állásfoglalásában a szociális területen dolgozók munkájának fontosságára hívja fel a figyelmet, tisztes bérezést, jobb munkakörülményeket és megbecsülést követel számukra.

A BDDSZ a magyarországi bölcsődékben és a gyermekvédelemben dolgozók érdekeit képviselve, kiemelten fontosnak tartja az ágazatban dolgozók bérének rendezését, illetve a megfelelő munkafeltételek, munkakörülmények biztosítását. Ennek érdekében már eddig is számos javaslatot nyújtott be az ágazati irányítás felé és teszi ezt a jövőben is minden fórumot felhasználva arra, hogy a gyermekek gondozásban, nevelésében közvetve, vagy  közvetlenül résztvevő dolgozók jogos járandóságának érvényt szerezzen, továbbá béremelésüket előmozdítsa.