EPSU Közép-Európa és Nyugat-Balkán Választókerületi ülés - 2020.10.22.

EPSU Közép-Európa és Nyugat-Balkán Választókerületi ülés - 2020.10.22.

2020.10.22. cs - 16:26
Posted in:

2020. október 22-én került sor online az EPSU Közép-Európa és Nyugat-Balkán Választókerületi ülésre. Az eredeti ülés  Macedóniában került volna megrendezésre 2020 március végén, de a koronavírus-járvány  miatt a személyes találkozó nem valósulhatott meg.

EPSU
Jan Willem Goudriaan

 

Résztvevő országok: Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Csehország, Magyarország, Koszovó, Észak-Macedónia, Montenegró, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia.

Az eseményt Boris Plesa választókerületi elnök nyitotta meg és átadta a szót az EPSU (Európai Közszolgálatok Szakszervezeti Szövetsége) főtitkárának, Jan Willem Goudriannak, aki  röviden beszámolt az utolsó választókerületi ülés óta történtekről, illetve  Covid-19 okozta világjárvány  kapcsán felmerülő, közszolgálati dolgozókat érintő  nehézségek, problémák megoldására tett lépéseiket.

Összefoglalójában elmondta, hogy a pandémia nemzetközi szinten is gyors és hatékony cselekvésre késztette az EPSU-t. Tapasztalatuk az, hogy a járványhelyzet okozta nehézséget a kormányok rövidtávú megoldásokkal kívánták megoldani. Ugyanakkor egyértelmű, hogy a kialakult helyzet okozta problémák orvoslása érdekében a kormányoknak, hosszú távra is megoldást kell találniuk, valamint pénzügyi támogatással is be kell avatkozniuk.

Jan Willem elmondta, hogy a  világjárvány egyértelműsítette a közszolgálatban dolgozók munkájának felbecsülhetetlen értékét, ugyanakkor a megbecsültségük és védelműk nem mindenhol valósul meg. Ennek érdekében az EPSU stratégiai lépéseket dolgozott ki: elismertetni kívánják, hogy a Covid-19 fertőzés munkahelyi betegségnek minősüljön, megerősíteni kívánják a kollektív szerződéseket és a társadalmi párbeszédet, ezzel biztosítva a dolgozók egészség- és munkajogi védelmét, kiemelten az egészségügyi és szociális gondoskodás területen dolgozókét. Az egészségügyben dolgozók munkájának fontosságára figyelmet az október 26-án induló szolidaritási  kampánnyal is szeretnék felhívni.

Ugyanakkor elmondható, hogy a megváltozott munkaszervezési struktúrákhoz gyorsan és hatékonyan történt a munkavállalói alkalmazkodás, ezért az új munkaszervezési formák is fókuszba kerültek az EPSU cselekvési tervében.

A választókerületi ülések alkalmával a résztvevő szervezetek előzetesen elküldött országjelentései is napirendként szerepelnek.  Ezúttal is a résztvevők szóban is kiegészítették az előzetes írásos anyagot.  A résztvevők egybehangzóan arról számoltak be, hogy a fertőzöttek száma fokozatosan és ijesztő mértékben nő, viszont a kormányzati intézkedések kevésbé szigorúak a tavaszi első hullámban tapasztalt szigorításokhoz mérten. A kormányzatok válságkezelése eltérő módon valósul meg, vannak jó törekvések, kidolgozott cselekvési tervek, de a frontvonalban dolgozók munkájának megfelelő értékelése és a dolgozók hatékony védelme még nem mindenhol megoldott.   A kormányzati intézkedések tehát a munkavállalói érdekeket (pl. munkavédelem, egészségvédelem, új munkaszervezési formák szabályozása) elvétve valósulnak meg, de előremutató, hogy tárgyalások, egyeztetések vannak folyamatban. Sajnálatosan előfordult az is, hogy az állam a pandémia időszakát a centralizáció, és a dolgozói jogállások megváltoztatására is felhasználta.

Délutáni szekcióülés Agneiszka Ghinararu és Miloš Vlaisavljevic  beszámoltak az elmúlt időszak toborzási és szervezési munkájáról, a tervekről, illetve a szervezés toborzás területére kidolgozott programjukról (pl. alapképzés, stratégiai műhely, oktatás, szervezési hálózat).  A cél, hogy a régióban a taglétszám, illetve a tagok aktivitása növekedjen. Várják a tagszervezet jelentkezését, a jó gyakorlatok megosztását, a szervezéssel kapcsolatos ötleteiket, szükségleteket, amelyhez akár anyagi támogatást is biztosítanak.

Végezetül Richard Pond a kollektív tárgyalások és tisztességes bérek témakörben rövid összefoglalót tartott a kollektív szerződéskötés nehézségeiről, illetve az európai minimálbérrel kapcsolatos döntések aktuális helyzetéről.

Az ülés zárásaként az EPSU főtitkára kifejezte reményét, hogy a 2021 tavaszára tervezett következő választókerületi ülés személyes jelenléttel valósulhat meg Ohridban, Észak-Macedóniában.