Ma, a Nemzetközi Közszolgálati Napon a szakszervezetek a közszféra megbecsülésére szólítanak fel

Ma, a Nemzetközi Közszolgálati Napon a szakszervezetek a közszféra megbecsülésére szólítanak fel

2021.06.23. sze - 00:10
Posted in:

Június 23-án a Nemzetközi Közszolgálati Napon a közszolgálati dolgozók társadalmi szerepvállalására, munkakörülményeik javítására, kiszolgáltatottságuk csökkentésére kívánják felhívni a figyelmet a szakszervezetek Európa szerte.

Az ENSZ 2002-ben ismerte el június 23-át a közszolgálat napjaként, ezzel elismerve a közszolgálatban dolgozók társadalmi szerepének fontosságát.

A pandémia idején munkájuk felértékelődött és nagyobb figyelmet is kapott. Bár helytállásuk megkérdőjelezhetetlen, az anyagi és társadalmi megbecsültségük elmarad. Ezen napon rájuk, az általuk végzett munkára irányítják a figyelmet a szakszervezetek Európa több országában.

  • Franciaországban sztrájkokat szerveznek a híres nemzeti útvonalak lehetséges privatizációja és decentralizálása ellen. Más szakszervezetek tiltakoznak az ellen, hogy a köztisztviselők bérének több éves befagyasztása után sem kapnak megfelelő béremelést.
  • 16án a görög munkavállalók újabb általános sztrájkba léptek, a június 10i akciójuk folytatásaként, az igazságtalan munkajogi reformok ellen.
  • A hollandiai bölcsődei dolgozók is sztrájkot hirdettek 23ára, amivel arra próbálják kényszeríteni a munkáltatókat, hogy foglalkozzanak a munkával kapcsolatos stresszel.
  • Az Egyesült Királyságban az egészségügyi dolgozók június 2325-én még egyszer megpróbálják meggyőzni a kormányt arról, hogy a taps nem elég, és tisztességes béremelésre van szükség.
  • A svájci munkavállalók 26án az egészségügyi és a szociális ellátás elüzletiesedése ellen vonulnak utcára.
  • A szlovén tűzoltók június 30ra, a szlovén elnökség előestéjére hirdették meg sztrájkjukat.

Az európai közszolgálati szakszervezetek jobb jövőt akarnak az emberek számára, és azt, hogy a minőségi közszolgáltatások központi szerepet játszanak a jövőben.

Közös követelésünk egyértelmű: nem akarunk visszatérni a megszorításokhoz; elutasítjuk a közszolgáltatások elüzletiesedése és privatizációját; magasabb béreket, jobb munkakörülményeket és több alkalmazottat akarunk.

Fenti célokat erősíti a témában meghirdetett nemzetközi fotókampány is, amelyhez magyar szakszervezetek, így a BDDSZ is csatlakozott.

Június 23-án az Európai Közszolgálati Szakszervezeti Szövetség (EPSU) színvonalas online rendezvénnyel hívja fel a figyelmet a megszorító politikák közszolgáltatásokra vonatkozó hatására.

Itt az idő, hogy megkérdőjelezzük azt a mítoszt, miszerint nincs elég pénz a közszolgáltatásokba való befektetésre! A világ évente 427 milliárd dollárnyi adót veszít a nemzetközi társasági adóval való visszaélés és a magánszemélyek adóelkerülése miatt. Ez minden másodperceben egy ápolónő éves fizetését jelenti.
A pénz megvan, de csak akkor szolgálhatja a közérdeket, ha a nagyvállalatok és a gazdagok megfizetik a rájuk eső adót. Ehhez drasztikus változásra van szükség társadalmaink irányításában. A nemzeti kormányoknak és az uniós intézményeknek bátor lépéseket kell tenniük, és a profit elé kell helyezniük a munkavállalókat, az embereket és a környezetvédelmet!

Mette Nord, EPSU elnök, illetve Jan Willem Goudriaan,  EPSU főtitkár levele a mellékletben olvasható magyar nyelven.

Sajtómegjelenések:

merce.hu

hrportal.hu

nepszava.hu

Letölthető dokumentum