Kétnapos ifjúsági találkozó - Dublin, 2019. június 1-2.

Kétnapos ifjúsági találkozó - Dublin, 2019. június 1-2.

2019.07.01. h - 11:52
Posted in:

Lőrincz Noémi és Zsigó Judit képviselte szervezetünket azon a kétnapos, EPSU szervezésében, 2019. június 1. és 2. között megtartott ifjúsági találkozón Dublinban, amelynek témája a fiatal munkavállalók szakszervezetekhez, társadalomhoz, munkához történő viszonyulása volt.

Az első nap, rövid felvezetést követően, rövid bemutatkozással és a saját, képviselt szervezetben vállalt tisztség bemutatásával indult. A találkozóra több mint ötvenen érkeztek, különböző országokból. A nap folyamán először előadások keretein belül történt tájékoztatás az EPSU ifjúsági tagozatának fiatalok körében végzett munkájáról.  

A nap második részében interaktív csoportfoglalkozások voltak, ahol a szakszervezeti munka jövőképének megbeszélése, valamint a saját országokban tapasztalt problémák megosztása volt a feladat. A hallottak után megállapítható volt, hogy több területen is azonos vagy hasonló nehézségekkel küzdenek a képviselt országok, mint például:

  • A fiatalok nem megfelelő arányú csatlakozása a szakszervezetekhez.
  • A szakszervezetek nem igazán tudják elérni, megszólítani a fiatalokat, hogy csatlakozzanak a szervezetekhez.
  • A fiatalok többségének nincs megfelelő ismerete a szakszervezetek feladatairól és munkájáról.  
  • A szakszervezeti célok a fiatalok számára nem vonzók.

Második nap főként az ifjúsági tagozat EPSU kongresszusra való felkészülésével zajlott. Trine Skaar összefoglalta kongresszusi felszólalásának lényegi pontjait. A mandátummal rendelkező tagok és a többiek pedig közösen tervezték meg, hogy milyen érvek mentén kéri az ifjúsági tagozat a kongresszus támogatását a fiatal munkavállalók érdekképviseleti munkájához.

Dublin_20190601-02

 

A tapasztalatok alapján a közeljövő legfontosabb célkitűzése az, hogy a fiatalok szakszervezeti aránya növekedjék. Ehhez a munkához pedig az összes rendelkezésre álló erőforrást mozgosítani kell.

Az összefoglalót Lőrinc Noémi készítette.