• Továbbképzés Ráckeve 2023

Tisztségviselői továbbképzés 2023.05.18-19.

Tisztségviselői továbbképzés 2023.05.18-19.

2023.05.30. k - 16:13
Posted in:

Idén is két napos továbbképzést tartottunk a BDDSZ tisztségviselőinek. A Ráckevei Duna Relax Hotelben 44 fő részvételével jó hangulatban és hasznosan telt az idő. 

1. nap

A nap nagy része a kommunikációról szólt. Szatmári Lajossal (T-Net Szakszervezet-elnök, SZEF-alelnök) olyan kérdésekben merültünk el, mint hogy miért "kell" jól kommunikálni, mint jelent maga a kommunikáció fogalma, melyek a kommunikáció alkotóelemei, milyen zavaró tényezők nehezítik azt. 

Szatmári Ráckeve
Szatmár Lajos

Hosszan beszéltünk arról, hogy miért fontos és hogyan lehet felkészülni egy egyeztetésre, milyen szerepe van a színeknek a tárgyalás során. Előadásában Lajos arra is kitért, hogy a non-verbális kommunikáció milyen súllyal befolyásolja a verbálist, hogyan érzékeljük ezeket a metakommunikációs jeleket.

Hallottunk arról is, hogy mi a meggyőzéselmélet és hogyan tudjuk tudatosan felépíteni azt, mi segíthet a bizalom kiépítésében. Nagy segítség lehet a mindennapok során a kifogáskezelés, amire szintén jó gyakorlatokat láttunk, hallottunk. Elidőztünk a kommunikációs stílusoknál (asszertív, agresszív, passzív, manipuatív) és az asszertív viselkedés jellemzőinél, elemeinél. A sok-sok elméletet a játékok és szituációs feladatok tették emészthetőbbé, illetve segítették az elmélet gyakorlatba való átültetését is. 

Egy kis lazítás után az esti feladat során a jelenlévők 5 csapatra bomlottak. Minden csapat megkapta ugyanazt a 20 szóból álló szójegyzéket. A szavak a szakszervezethez, a szakszervezeti élethez kapcsolódtak, és kaptak egy-egy ismert dalt/népdalt. A feladat egy induló megírása volt, mely során a lehető legtöbbet kellett felhasználni a kapott szavakból, majd elő is kellett adni a dalt. A hangulat már az írás közben is a tetőfokára hágott, az előadásokat pedig vastaps követte. Az 5 fős zsűrinek nem volt könnyű dolga a nyertes csapat kiválasztása során.

 

szövegírás
Érik a pótlék, nem jön a döntés...
induló írás
Csapatmunka

 

2. nap

A második nap első programja a "jógyakorlatok" bemutatása volt. Égerházi Judit (alapszervezeti titkár), Tanács Andrea (alapszervezeti titkár), Bern Anikó (alapszervezeti bizalmi), Feketéné Demeter Szilvia (alapszervezeti bizalmi) meséltek alapszervezeteik működéséról, arról, hogyan tudnak a bizalmik és a titkár hatékonyan együttműködni. Beszámoltak arról, hogy milyen kommunikációs csatornákon tartják a kapcsolatot egymással és a tagokkal, milyen eszközök segítik őket a közösségépítésben. Példákat hoztak arra, hogy milyen problémákkal fordulnak hozzájuk és azokat hogyan tudják kezelni, ahogy arról is hallottunk, mennyire más és más út vezet el odáig, hogy valaki belépjen a szakszervezetbe. 

Jógyakorlat-Ráckeve
Bern Anikó, Feketéné Demeter Szilvia, Égerházi Judit, Tanács Andrea (balról jobbra)

Egy valódi közösségben a tagok szabadok, lehetnek ötleteik, amik meghallgatásra is találnak. Számítanak. Ezen a továbbképzésen megmutatkozott, hogy tisztségviselőink értik, élik ezeket az értékeket. Alulról szerveződve néhány kolléga két meglepetéssel is készült az egybegyűlteknek.

Balatoni legények
Ügyvivők meglepetése

 

Először Petus Márta, Bálint Klára és Nagy Éva ügyvivők adtak elő egy újabb átírt szövegű dalt, felbuzdulva az előző este sikerességén. A dal szövege kiválóan írta le a BDDSZ elmúlt félévének főbb eseményeit, melyek leginkább az ágazati bértábla bevezetéséért indított kampányhoz kapcsolódnak.

Meglepetés hangtálfürdő
Meglepetés hangtálfürdő

 

A másik meglepetés egy hangtálfürdő volt, melyet néhány kolléga titokban szervezett meg a hotel segítségével. A program segített abban, hogy ne csak az elme kapjon muníciót, de a test és lélek is ellazulhasson. 

 

Dudás Ráckeve
Dr. Dudás Katalin

A délelőtt második előadásában dr. Dudás Katalin (munkajogász, BDDSZ jogsegélyszolgálatának jogásza) egy rendhagyó szeminárium keretében beszámolt a jogsegélyszolgálati tapasztalatairól, majd kitért arra, hogy miért dolgoznak az emberek a pénzen felül, mi a különbség aközött, hogy valakinek a munka csak egy állás, karrier vagy hivatás. Rámutatott arra, hogy mekkora összefüggés van a munkavállaló elégedettsége és az elvégzett munka minősége között, ahogy arra is, hogy a rosszul megválasztott vezetői döntés hogyan képes tovább rontani a kialakult helyzeten. Összefüggésében vizsgáltuk vele a mentális egészség mibenlétét és az azt befolyásoló pozitív és negatív tényezőket. Bemutatta a "4E szabályát", ami leírja, hogy mikor harmonikus egy munkahely.

 

  • elvégezhetőséga munka akkor nem végezhető el, ha a követelmények az adott munkára vállalkozó ember képességeit meghaladják.
  • elviselhetőséga munka akkor elviselhető, ha az nem egyszer, vagy nem rövid ideig, hanem az egészség károsodásának veszélye nélkül, huzamosabb ideig többször megismételve végrehajtható.
  • elfogadhatósága dolgozó szubjektív megítélése, de vonzóvá lehet tenni (fizetés, egyéb elismerés). A munka vonzósága függ a társadalmi és gazdasági helyzettől.
  • elégedettségez mindig szubjektív, a munkabeállítódás szociológiai, szociálpszichológiai, pszichológiai változó függvénye.

Megbeszéltük, hogy mi a jólét és a jóllét között a különbség, majd egy rövid kvíz során tesztelhettük tudásunkat arról, hogy mikor kötelező és mikor lehetőség a kapott utasítás megtagadása, és mikor lehet eltérni attól.

 

Scheer B. Ráckeve
Scheer Barbara

Az ebéd után Scheer Barbara (szociálpolitikus, BDDSZ szervezési- és kommunikációs titkár) önismereti előadása során hosszan kitért arra, hogy a félelem hogyan befolyásolja és akár határozza meg a döntéseinket, hogy mennyire lehet tévút azt kitűzni célként, hogy az egyén elérjen egy olyan állapotot, amikor már a félelem meg sem jelenik benne. Ehelyett véleménye szerint azon érdemes dolgozni, hogy az ember a félelmei ellenére maradjon cselekvőképes. Saját tapasztalatiból segítséget adott ahhoz, hogy hogyan lehet felismerni, hogy épp a félelem motiválna egy döntést vagy tartana távol annak meghozásától. 

Beszélt az önismeret fontossága kapcsán azokról a poros, elavult és káros nézetekről, melyek generációról generációra öröklődnek tovább. Kitért arra, hogy mi a különbség az önhittség és aközött, hogy valaki tisztában van a saját képességeivel és azokat meg is tudja/meri fogalmazni. Tisztázta, hogy mennyire mást jelent "fényezni magunkat" és merni megmutatni; hogy mik a veszélyei annak, ha valaki az önbecsülését csak a külső környezetének visszajelzéseiből szeretné felépíteni. Egy egyszerűnek tűnő, mégis többeknek nehézséget okozó feladattal nyújtott segítséget ahhoz, hogy a résztvevők el kezdhessenek magukra is másképp nézni, és másképp lássák kollégáikat is.

Visszajelzések:

  • "Tanúja lehettem, hogy a bölcsődei szakma képviselői számára nincs olyan feladat, akadály, amit ne tudnának, tudnátok megoldani, leküzdeni. Ami mindennél fontosabb, hogy mindezt összefogással, egymásra történő figyeléssel, játékossággal és felszabadultan teszitek. Sokat tanultam Tőletek!" 
  • "A csapatépítés nagyon jó volt, sajnáltam, hogy este 22 órakor véget ért. Jövőre 3 napos legyen a továbbképzés."
  • "Fantasztikus volt, nagyon jól éreztem magam. Köszönöm!!!"
  • Nagyon jó volt a program, építő, sőt! A rugalmasság is megjelent!"
  • "Kell a +1 nap! :) "
Együtt Ráckeve
A Csapat

 

 

Letölthető dokumentum