"A jéghegy csúcsa" - a munkaerőhiányról, bérekről és férőhelyekről a Magyar Narancsban és a Világgazdaságban

"A jéghegy csúcsa" - a munkaerőhiányról, bérekről és férőhelyekről a Magyar Narancsban és a Világgazdaságban

2019.09.16. h - 11:20
Posted in:

A Magyar Narancs „A jéghegy csúcsa” című cikkében a pedagógushiány égető problémáit járja körül, kiemelve az oktatásban egyre erősebben megjelenő tanárhiányt, a pedagógusok egyre elviselhetetlenebbé váló munkaterhelését.

A bölcsődei helyzetről a BDDSZ elnökét is megkérdezték, aki elmondta, hogy a munkaerőhiány a bölcsődei területet is sújtja: a tavalyi év végi adatok szerint a 200 betöltetlen állás volt az országban. A szakszervezet tapasztalata az, hogy Budapesten, illetve Pest megyében nagy az igény a bölcsődei dolgozókra, van olyan fővárosi kerület, ahol 30 betöltetlen álláshely is van.

A szakszervezeti vezető beszélt a bölcsődei csoportok túltöltéséről, a kollégák túlterheléséről, a többletmunka díjazásának elmaradásáról.

A férőhelyszámok alakulásáról és a kormányzati tervekről elhangzott, hogy szükséges, de csak abban az esetben valósítható meg a bölcsődés korú gyerekek ellátása, ha a tervezett 21 férőhelyre 5 ezer álláshelyet is létesítenek. Ezeknek az álláshelyeknek a betöltése pedig csak abban az esetben lehetséges, ha a végzett kisgyermeknevelők a pályán helyezkednek el és ott is maradnak.

A Világgazdaság „Milliárdos bölcsődefejlesztési forrás nyílik” című cikkében a bölcsődefejlesztési források apropóján foglalkozott a bölcsődefejlesztésekkel, a bölcsődei lefedettséggel, a terület bérhelyzetével.