Tisztelt Elnök Asszony!
Kedves Viktória!
 
A Bölcsődék Napja alkalmából tisztelettel köszöntelek és egyben üdvözlöm a magyarországi bölcsődék valamennyi dolgozóját és a BDDSZ tagjait. 
Április 21-én ünnepeljük az első magyarországi bölcsőde megnyitásának napját.„1852. április 21-én ezen a helyen, akkor Kalap (ma Irányi) u. 1. sz. alatt nyílt meg Magyarország és Pest város első bölcsődéje.” A Fővárosi Tanács által 1972-ben felavatott tábla szerint az intézményt dr. Majer István (a pestvárosi elemi iskolák igazgatója), dr. Tormay István (Pest város főorvosa) és Rozmanith Antal tanácsos alapították, „elnöknője” pedig „Forrayné Brunswick Júlia volt...”
A hazai bölcsődetörténet hőskora a Bach-rendszer komor időszakára esik, távol áll tőlem hogy bármiféle párhuzamot próbáljak vonni, de az azért biztos, hogy ma sem könnyű időket élünk. 166. évforduló azt jól példázza, milyen nagy hagyományokra tekint vissza a bölcsődei kisgyermeknevelői hivatás. 
Az elmúlt évtizedekben a BDDSZ komoly harcot folytatott azért, hogy a területen dolgozók ne csak erkölcsi, hanem anyagi megbecsülésben is részesüljenek, kereseteik növekedjenek, munkakörülményeik javuljanak. Ez a küzdelem sikeres ágazati sztrájk formájában csúcsosodott ki, melynek eredményeként a Szociális Ágazati Demonstrációs és Sztrájkbizottság keretében nagyobb nyomatékkal folytatódhattak a tárgyalások. 
Részeredménynek tekinthető a területen az ágazati pótlék bevezetése, a felsőfokú végzettségűek besorolása a pedagógus életpálya alá, illetve a szakszervezeti konföderációk által aláírt minimálbér és garantált bérminimum megállapodás, amely révén 2018-tól nem lehet olyan munkavállaló Magyarországon, aki a létminimum alatti jövedelmet visz haza. 
Ugyanakkor az ágazat problémái nem oldódtak meg, a bérhelyzet továbbra sem tükrözi azt a megbecsülést, amelyet a szavak szintjén minden kormányzat hangoztat. Így a szakszervezetek harca még nem ért véget. 
 
A Bölcsődék Napja alkalmából is szeretném kifejezni a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma szolidaritását és támogatását szakszervezetetek erőfeszítéseivel és bízom benne, hogy a jövőben nem csak az ünnepnapon, hanem a hétköznapokban is megkapja a magyar bölcsődék összessége azt a döntéshozói és fenntartói figyelmet, amit méltán megérdemel.
 
 
Budapest, 2018. április 20. 
 
 
Baráti üdvözlettel:
 
Földiák András
SZEF elnök
 

 

Üdvözöljük! (bővebb tartalomért regisztráció után lépjen be)


Amennyiben regisztrálni szeretne kattintson a linkre: Regisztráció


Köszöntjük Aletta és Etelka nevű olvasóinkat!

Szavazás (csak regisztrált felhasználók!)

Egyetért-e a szociális ágazatban dolgozók béremelésének elodázhatatlan szükségességével? (Csak regisztrált tagi felület!)
igen
97%
nem
3%
nem tudom
0%
Összes szavazat: 64

Találj meg minket a Facebook-on

Hirdetés