• munkaruha kampány

Kampány a gyermekvédelmi és szociális intézményben dolgozók munkaruházatának biztosításáért!

Kampány a gyermekvédelmi és szociális intézményben dolgozók munkaruházatának biztosításáért!

2020.06.21. v - 21:49
Posted in:

A Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (BDDSZ) ezzel a ruha nélküli dolgozókat ábrázoló fotóposzterrel kívánja kampányszerűen felhívni a társadalom és a döntéshozók figyelmét a szociális és gyermekvédelmi intézményekben dolgozók munkaruhaellátásának évek óta húzódó problémájára.

Megkértük a dolgozókat, hogy készítsenek magukról fényképet abban a munkaruhában, amit a munkáltatójuk biztosít számukra és küldjék el nekünk. A képek jól szemléltetik, hogy "Covid előtt" és "Covid alatt" munkaruha nélkül kellett ellátni a fokozottan egészségkárosító feladatokat a gyermekeket és az időseket gondozó személyzet nagy többségének.

A szociális- és gyermekvédelmi területeken dolgozók épp úgy ki vannak téve a nagyfokú fertőzésveszélynek, mint az egészségügyben dolgozó ápolók, orvosok stb.

A munkaruházatot jogszabály szerint a munkáltató köteles biztosítani, ha a munkakör ellátása a ruházat nagyfokú szennyeződésével jár. A munkaruházati ellátás elmaradása jogsértő és veszélyezteti a dolgozók egészségét.

Ma Magyarországon a közvetlen állami fenntartású szociális intézmények 40%-ában nem biztosítja a munkáltató, illetve az állam a munkaruhát, ezzel erősen veszélyezteti egészségüket! A gyermekvédelem területén a telephelyek 70%-ánál munkaruházat biztosítása nélkül állnak helyt a dolgozók a mindennapokban!  

Összesen 450 telephelyen dolgoznak az állam szolgálatában szerte az országban azon szociális-, és gyermekvédelmi dolgozók, akiknek az érdekében fellépünk a kampány során.

A kérdésünk az, hogy meddig marad így ez a jogsértő helyzet a "Covid után", vagy az állam végre megvédi dolgozóit a fertőzésveszélytől a jövőben a munkaruházat jogszabályi garanciáinak és fedezetének biztosításával?