A szociális terület szakszervezetei közösen követelik a megbízhatósági vizsgálat  lehetőségét biztosító törvény módosítását

A szociális terület szakszervezetei közösen követelik a megbízhatósági vizsgálat  lehetőségét biztosító törvény módosítását

2021.05.07. p - 09:02
Posted in:

A szociális terület szakszervezetei közösen követelik a megbízhatósági vizsgálat  lehetőségét biztosító törvény módosítását.

A szociális és gyermekvédelmi terület hét szakszervezete, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Pedagógusok Szakszervezete, a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete, a Szociális Munkások Demokratikus Szakszervezete, valamint a Szociális Területen Dolgozók Szakszervezete közösen kezdeményezi a rendőrségi törvény módosítását.

2021. január 1-jétől a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság által fenntartott intézmények valamennyi dolgozójával szemben is lefolytatható az eredetileg a korrupció elleni harc eszközeként bevezetett megbízhatósági vizsgálat.

A szakszervezetek szerint felháborító, hogy a törvényt mérlegelés nélkül kiterjesztették mintegy húszezer szociális és gyermekvédelmi dolgozóra, miközben túlnyomó részük munkája során nem kerülhet korrupciós helyzetbe. Az intézkedés nem tesz különbséget a dolgozók között státuszuk vagy munkakörük alapján, így rendkívül aránytalan, és minden észszerű indokot nélkülöz, hogy velük szemben súlyosan jogkorlátozó intézkedéseket helyeznek kilátásba. A szakszervezetek felszólítják a Kormányt, hogy a védett állomány személyi körét a törvényben megfelelő körültekintéssel határozza meg, és a dolgozók széles körét érintő jogszabálytervezetek előkészítésébe a szakszervezeteket vonja be.

Budapest, 2021. május 7.

A belügyminiszternek szóló levél a mellékletben olvasható.

Sajtó: 
Népszava
Hirklikk