Közétkeztetők kézikönyve III.
A közétkeztetők kézikönyve könyvsorozat III. kötete, „A bölcsődei és óvodai étkeztetésről, nem csak közétkeztetőknek” című könyv ajánlott mindazoknak, akik munkájuk, életük vagy tevékenységük révén kapcsolatba kerülnek a bölcsődés és az óvodás korosztályok étkeztetésével, élelmezésével.
A dietetikus–élelmiszer-minőségbiztosítási agrármérnök szakember szerzőpáros a kötet összeállításánál igyekezett az olvasók eltérő igényeit figyelembe véve, életkor szerint csokorba gyűjteni a tudományos alapú információkat, valamint a jogszabályokból, alapprogramokból, módszertani levelekből kivonatolva és értelmezve az étkeztetésre, táplálkozásra vonatkozó részeket.
A könyvben közel 300-féle 10 adagos recept található csecsemő-, bölcsődés és óvodás kiszabatokkal, mindhárom korcsoportban elkészítési javaslattal, valamint egy adagra vonatkoztatott energia- és tápanyagszámítással. A receptek az egészséges, normál ütemben fejlődő gyermekek étrendjébe illeszthetők, azonban külön fejezet foglalkozik az ételallergiák egyes típusaival, azok felismerésével és a rá vonatkozó jogszabályokkal, és egy fejezet a gyakran hallott, elterjedt tévhitek eloszlatásával. Némely ételféleségről fotó is található a Színes mellékletben.
E hiánypótló munka ajánlott:
- bölcsődék, mini bölcsődék,
- családi bölcsődék, munkahelyi bölcsődék,
- csecsemőotthonok,
- állami és magánóvodák élelmezési munkatársainak,
- szülőknek és nevelőknek.
Szintén haszonnal forgathatják az élelmezésügyi és dietetikai szakképzés oktatói, valamint tanulói.
Szakmai támogatók:
Magyar Dietetikusok Országos
Magyar Bölcsődék Egyesülete
Családbarát Magyarország Program