• Változások

Az egyeztetés mellőzésével nyírbálják a bölcsődékre vonatkozó szabályokat!

Az egyeztetés mellőzésével nyírbálják a bölcsődékre vonatkozó szabályokat!

2021.07.22. cs - 14:04
Posted in:

Az ágazat egyetlen reprezentatív szakszervezetével történő egyeztetés teljes mellőzésével változtatják meg szeptembertől a bölcsőde létesítési szabályokat!

A módosítás szeptembertől:
- egyrészről rugalmasítja a kötelezően biztosítandó szakemberek létszámfeltételeit a felvett gyermekek létszámának függvényében - ami fenntartókat támogató intézkedés -,
- másrészről megemeli a családi bölcsődék csoportlétszámát, a korábbi hétről, maximum nyolcra. (Ezzel a lépéssel statisztikailag újabb kb. 1000 férőhely fog papíron létesülni.)

A  családi bölcsődék vonatkozásában a rendelet szerint szeptembertől nem lesz szükséges gyermekenként a legalább 3 négyzetméter hasznos teret biztosítani, elegendő lesz csak 2,6 négyzetméter - ami a gyermekek érdekével teljességgel ellentétes szabályozás.

Mindemellett egy  huszárvágással szinte megfeleződnek a kötelezően biztosítandó bölcsődei eszközök a módosítás szerint: A rendelet 11. számú mellékletének helyiség és eszközjegyzéke, a meglévő 26 tételről 14-re csökken, a berendezési tárgyakra vonatkozó 51 soros előírás 26 sorra redukálódik. 

Jelen hátrányos változtatások, azért is problémásak, mert amíg Európai Unió a minőségi kisgyermekellátás jegyében tesz intézkedéseket, addig Magyarországon a korábbi jó minőségi gyermekellátás feltételei oly mértékben lesznek visszavágva, a "rugalmasítás jegyében", hogy az alapjaiban a jó minőségű ellátás ellen hat!

A változások a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti, gyermekvédelmi intézmények, valamint személyek szakmai feladatairól és működésük feltételeiről szóló 15/1998. NM rendeletnek a bölcsődei ellátással összefüggő módosításáról szóló 6/2021. (VII.19.) CSTNM rendeletben olvashatók.
A rendelet kihirdetésre került a Magyar Közlöny 136. számában, 2021. július 19-én.