• fizetés

Július 1-jétől 10 százalékos ágazati szakmai pótlék jár a pedagógus életpálya hatálya alá tartozó bölcsődei és gyermekvédelmi dolgozóknak is

Július 1-jétől 10 százalékos ágazati szakmai pótlék jár a pedagógus életpálya hatálya alá tartozó bölcsődei és gyermekvédelmi dolgozóknak is

2020.06.15. h - 10:03
Posted in:

2020. július 1-jétől a pedagógus életpálya hatálya alá tartozó dolgozóknál a 326/2013. (VIII.30.) Korm. rendelet 16.§-ának új  (11) bekezdése alapján "A pedagógus előmeneteli rendszer hatálya alá tartozó foglalkoztatott a (9) bekezdésben foglaltak alapján a pótlék és illetményeltérítés nélkül számított illetménye tíz százalékának megfelelő ágazati szakmai pótlékra jogosult."*

A szakmai pótlék bevezetéséről szóló jogszabály megjelent a Magyar Közlöny 2020. évi 28. számában.

A 10 százalékos ágazati szakmai pótlék intézkedés kiterjed a Gyvt. hatálya alá tartozó pedagógus munkakörökre is.
Így a bölcsődében, mini bölcsődében:
- a kisgyermeknevelőkre,
- a szaktanácsadókra,
- a gyógypedagógusokra,
- és a pszichológusokra, valamint
- a gyermekvédelmi ágazat 12 pedagógus munkakörében foglalkoztatottakra.


SEGÉDTÁBLÁK A JÚLIUS 1-JÉTŐL ÉRVÉNYES KERESETNÖVELŐ INTÉZKEDÉSEKRŐL:

Főiskolai végzettség:
-
Felsőfokú végzettséggel rendelkező kisgyermeknevelők és szaktanácsadók 2020. évi bruttó illetményének megállapításához, alapfokozat (BA diploma) esetén. (Főiskolai végzettséggel rendelkező kisgyermeknevelők és szaktanácsadók bölcsődei pótlékkal megemelt illetménye, azaz a pedagógus bértáblához kalkulált bölcsődei pótlékos segédtábla.)

Egyetemi végzettség:
- Felsőfokú végzettséggel rendelkező kisgyermeknevelők és szaktanácsadók 2020. évi bruttó illetményének megállapításához, mesterfokozat (MA diploma) esetén. (Azaz egyetemi végzettséggel rendelkező kisgyermeknevelők és szaktanácsadók bölcsődei pótlékkal megemelt illetménye, azaz a pedagógus bértáblához kalkulált bölcsődei pótlékos segédtábla).

Felhívjuk a figyelmet, hogy a 10 %-os szakmai ágazati pótlék a hatályos jogszabályok alapján, sajnos nem képezi a jubileumi jutalom számítási alapját.

--------------------
* Megjegyzés:
Az egységes végrehajtás érdekében az EMMI Köznevelési Államtitkárságától soron kívüli állásfoglalást kértünk a 326/2013. (VIII.31.) Korm. rendelet 1.§ (4) bekezdésében foglalt 16.§-ra vonatkozó kivételszabály és a 16.§ (11) bekezdésében foglalt 10 %-os szakmai ágazati pótlék Gyvt. hatálya alatti alkalmazásával kapcsolatban, tekintettel arra, hogy sok fenntartó jelezte már a jogszabályban foglaltak ellentmondásosságát, illetve ismervén azt, hogy a finanszírozási rendelet még nem jelet meg, ami egyértelműsíthette volna a Gyvt. hatálya alatti intézményekre vonatkozó pótlék fedezetének meghatározásakor az érintetti kört.

Frissítés: 
Az EMMI soron kívüli  2020. 06.18-án érkezett állásfoglalásában megerősítette, hogy a jogalkotói szándék szerint a béremelésbe a Gyvt. hatálya alatti pedagógus munkakörökben foglalkoztatottak is beletartoznak.

 

(A BDDSZ Gyermekvédelmi Tagozata számára a 10 %-os szakmai ágazati pótlékos segédtáblákat külön elkészítjük!)

Kapcsolódó bejegyzések:
- Aug. 30-i jogszabálymódosítás összefoglalója itt,
- Felmérés a kifizetésről itt,
- Gyermekvédelmi dolgozóknak szóló tájákoztatónk itt,