" Sehol nem tartunk az Orbán által beígért bölcsődei férőhelybővítéshez képest" - a merce.hu a BDDSZ véleményét is kérdezte a témában

" Sehol nem tartunk az Orbán által beígért bölcsődei férőhelybővítéshez képest" - a merce.hu a BDDSZ véleményét is kérdezte a témában

2021.06.28. h - 13:05
Posted in:

A miniszterelnök 2019-es évértékelő beszédében elhangzott, hogy 2022-re az akkori 49 ezer férőhelyet 2022-re 70 ezerre kívánja a kormány bővíteni.

A rendelkezésre álló adatok tükrében látszik, hogy a férőhely bővítés 2019-től mérsékelten valósult/valósul meg.

A Sehol nem tartunk az Orbán által beígért bölcsődei férőhelybővítéshez képest címmel megjelent cikkben a merce.hu Szűcs Viktóriát, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnökét is  megkérdezte a bölcsődei férőhelyek alakulásáról.

Szűcs Viktória felhívta figyelmet arra, hogy továbbra is probléma a szakemberek utánpótlása, valamint biztosítása olyan településen, ahol korábban nem volt bölcsőde.

A BDDSZ elnöke szerint, amennyiben a kormányzati bölcsődefejlesztési tervek megvalósítása – 2022-re plusz 21 ezer bölcsődei férőhely - továbbra is cél, akkor a szakemberek utánpótlása érdekében a képzőhelyeket is meg kell erősíteni és minden bölcsődei dolgozónak biztosítani szükséges az inflációkövető béremelést. Kiemelte, hogy a háttérmunkát biztosító bölcsődei dolgozók bérfelzárkóztatása kiemelten fontos, mert a bölcsődei ellátásban részt vevő dolgozók közötti bérfeszültség feladatellátási zavarokat is okozhat.

Emlékeztetőül: A BDDSZ 2021. május 4-én dr. Káler Miklósnak 60 ezer aláíró által támogatott petíciót nyújtott át, amelyben kéri  a bölcsődei, a szociális ellátásban, illetve a  gyermekvédelemben, szociális ágazati összevont pótlékra jogosult dolgozók 30%-os béremelését. Válasz még nem érkezett. 

Illusztráció: merce.hu