• ÁSZ pénzvisszatartás_bölcsőde

A BDDSZ által vitatott gazdálkodási ellenőrzés kurta-furcsa vége, vagy csak újabb állomása..

A BDDSZ által vitatott gazdálkodási ellenőrzés kurta-furcsa vége, vagy csak újabb állomása..

2021.08.12. cs - 10:28
Posted in:

Közel egy teljes hónapra volt szüksége ahhoz az Állami Számvevőszéknek (ÁSZ), hogy ugyanarra a megállapításra jusson, mint a BDDSZ: az egyik pest megyei nem állami/önkormányzati fennntartású bölcsőde esetében teljesen indokolatlan, és aránytalan a költségvetési támogatás (avagy feladatalapú finanszírozás) 30%-os visszatartása.

Az ÁSZ 2021. augusztus 5-én kelt levele alapján pusztán az ÁSZ által kért dokumentációk (különféle szabályzatok, összességében több mint 700 oldal) benyújtása a bölcsőde részéről elégséges volt a támogatás felfüggesztésének megszüntetéséhez. A szabályzatok tartalmát már nem vizsgálták.

Igaz, ennek a bölcsődének az esete országos hír lett, hiszen július 10-én a BDDSZ elnöke az ATV Híradójában nevezte aránytalannak azt az eljárást, aminek eredményeképpen 800 ezer ft-ot vettek el havonta ideiglenesen a bölcsődétől, idézzük: "Rendeltetésellenes pénzfelhasználás veszélye miatt" .  Mindezt különösebb indok, illetve köztartozás fennállása nélkül lépte meg az ÁSZ, illetve a végrehajtásban közreműködő MÁK, akkor, amikor  az állami támogatás összege 2,4 millió, ami még az intézmény havi 3,1 milliós bérköltséget sem fedezi.

Az ÁSZ szóvívőjének július 10-i nyilatkozata szerint ez az intézkedést azt szolgálta, hogy "Rend legyen. Rend legyen a gazdálkodásban, hiszen  rendezett gazdálkodás nélkül, nem képzelhető el jó és magas színvonalú szakmai feladatellátás."  Az erről szóló interjú megtekinthető itt.

A jó minőségű bölcsődei ellátás, illetve a szakmai minőség köztudottan nem a szabályzatoktól függ, hanem a szakemberek képzettségének minőségétől és a képzettségük szintjétől, a gyermek-felnőtt aránytól, a gyermekkel töltött kontakt idő mennyiségétől és taralmától, stb…

Mindeközben az intézmény vezetése már azon gondolkodott, hogy mi lesz, ha a fennálló két havi pénzvisszatartást, még 2-3 hónapig tovább folytatják, mIvel az ellátás folyamatos, a dolgozóknak bért kell fizetni, járulékot kell fizetni, a gyermekélelmezés is 4-500 e Ft havonta. Nincs miből ezeket fedezni..

Mára világossá vált, hogy az egész ejárás, egy ellenőrzés látszatát keltő szándékos pénzvisszatartás volt és semmi más.