Rendhagyó, de rendkívüli volt az első digitális május elseje

Rendhagyó, de rendkívüli volt az első digitális május elseje

2020.05.01. p - 18:19
Posted in:

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma, a Magyar Szakszervezeti Szövetség és az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés több civil szervezettel közös rendezvénysorozatot szervezett ebben az évben Mi vagyunk május 1-je! – Szolidaritás a válságban címmel, amelyet a Mérce közvetített egész nap, folyamatosan frissítve az élő bejelentkezéseket aktuális szakszervezeti hírekkel.

A rendezvény zenés ráhangolódással kezdődött, majd 10 órától a szervező konföderációs vezetők - Csóti Csaba (SZEF), Kordás László (MASZSZ), Dr. Kuti László (ÉSZT) videó köszöntőikben az általuk képviselt dolgozókat érintő nehézségekről, az érdekképviselet és az érdekegyeztetés fontosságáról, a szakszervezetek céljairól és kihívásairól beszéltek.

Az elhangzott szakszervezeti követelések után közös beszélgetés keretében a szervezők  a munkavállalók helyzetéről, a hatékony érdekképviseletről, és a foglalkoztatás sokszínűségéről is véleményt cseréltek.

A délelőtti blokkot színesítette a korábbi évek május 1-jei felvonulásaiból készült összeállítás, illetve a szakszervezeti mozgalom és a május 1-je látványos, izgalmas történelmi összefoglalója.

A 11-ig tartó program ITT nézhető meg.

11 órától változatos meseprogram összeállítás nyújtott kikapcsolódást a gyerekek  számára. Dániel András író Kicsinéni, Kicsibácsi legújabb történeteit itt mondta el először, Adamik Zsolt a szavakkal bűvészkedett, a zenei aláfestésről pedig Mészáros Ágoston gondoskodott.

A Déli filmkavalkád szakszervezetek számára biztosított videós bemutatkozási lehetőséget, így a BDDSZ szervezeti bemutatkozó filmje is szerepelt a válogatásban.

Az idei online alkalom megmutatkozási lehetőséget nyújtott azok számára, akik  saját életükről, munkájukról, gondjairól elmondták a véleményüket. Az Élethelyzetek a válságban blokkban ők mutatkoztak be. Volt közöttük munkáját elveszítő gyári munkás, túlhajszolt pedagógus, a bizonytalan helyzetű könyvtáros és kiábrándult pályaelhagyó bölcsődei dolgozó is. Azt is hallhattuk, hogy milyen egy munkahely szakszervezeti jelenléttel és szakszervezet nélkül.

14 órától a webináriumok sora folytatódott. A moderált webes beszélgetés meghívott szakértő vendégei a hozzájuk érkező kérdésekre is válaszoltak.

Munka a járvány idején - Kovács László (MASZSZ VDSZ munkavédelmi szakértője), Schuszterné Kovács Ildikó (munkavédelmi, foglalkozás egészségügyi szakasszisztens), Melisné Szilvia Auchan (KASZ alapszervezeti titkár), Pinkasz András (KSH Szakszervezet)

A webinárium keretében a vendégek a kialakult járványügyi helyzet okozta  következményekről beszéltek: az egészségvédelemről, ezen belül hangsúlyozottan a pszichés terhelésről, ezek csökkentésének módjairól; a megváltozott kapcsolattartás lehetőségeiről; az érdekvédelem módjairól. A végszóban elhangzott, hogy a munkavállalók a problémáikra keressék a megoldást, keressék a szakszervezeteket!

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma, a Magyar Szakszervezeti Szövetség és az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés vezetői is beköszönnek a műsorban, amelyben visszatekintünk a szakszervezeti mozgalom elmúlt 130 évére is.

Lakhatási válság és bérlői önszerveződés - Pósfai Zsuzsanna (Periféria Központ), Szabó Natasa (Szolidáris Gazdaság Központ)

A megszűnő munkahelyek a lakhatási nehézségeket is okoznak: a lakbér, a rezsi és a jelzáloghitel fizetése nehézzé vagy lehetetlenné válik.

Nemzetközi gyakorlat van arra, hogy a bérlők érdekeit szakszervezet is képviseli, valamint a bérlői lakásszövetkezetek a szakszervezeti tagok számára biztosítanak megfizethető és fenntartható lakhatási lehetőséget.

Nők és anyák a válságban  - Kovács Anikó (Vasas Szakszervezet), T. Saroy Krisztina (Amnesty International), Szűcs Viktória (SZEF).)

A járványügyi veszélyhelyzet okozta változások: az otthoni munkavégzés, iskolai bezárások, kórházi kiürítések pluszfeladatokat jelentenek a családoknak. Ebben a feszült helyzetben, a tradicionálisan gondolkodó magyar társadalomban, a nőkre még több feladat hárul, ezért kiszolgáltatottságuk rendkívüli teherként jelentkezik ebben az időszakban.

Az Amnesty International a kérdőíves és interjús felmérése, amely a nők munkahelyi helyzetének feltérképezésével foglalkozik csak megerősítette azt, hogy a családon belüli munkamegosztás aránytalansága és a munkahelyi hátrányos megkülönböztetés egyértelműen megjelenik hazánkban a nők körében.

Szűcs Viktória elmondta a koronavírus okozta helyzet világított rá arra, hogy a gondoskodás milyen hihetetlen értékes. Az otthoni megsokszorozódott feladat elvégzése a nőkre hárul,akiknek helyzetét a munkahelyi hátrányos megkülönböztetés tovább nehezíti. A Szakszervezetek Együttműködési Fórumának tagszervezetei a nők munkavállalói kiszolgáltatottságát képzéssel segítik, hogy tudatos munkavállalókká váljanak.

A válság felerősítette a rendszerhibákat, és a kormányzat nem ad valós és megnyugtató megoldást a helyzet kezelésére, pedig az állami segítségre mindenképpen szükség volna. 

Ebben a kiszolgáltatott helyzetben  a szakszervezethez tartozás viszont  lehetőséget ad a védelemre, segítségre, támogatásra és arra, hogy a ne egyedül kelljen megküzdeni a nehézségekkel. 

Változatos, tartalmas nap volt.Gratulálunk a szervezőknek!