Bölcsődei szakdolgozók keresetemelkedésre számíthatnak 2020-tól

Bölcsődei szakdolgozók keresetemelkedésre számíthatnak 2020-tól

2019.11.20. sze - 20:52
Posted in:

A mai napon Novák Katalin államtitkár béremelést jelentett be a bölcsődei szakdolgozók (kisgyermeknevelők, szaktanácsadók, vezetők, bölcsődei dajkák) számára, amelynek mértéke átlag 30 % lesz 2021-re. 

A béremelés, sajnos nem az alapbér rendezésével, hanem a bölcsődei pótlék megemelésével és kiterjesztésével fog megvalósulni az érintett szakdolgozók számára. Ez azt jelenti, hogy a bölcsődei dajkák az idei szociális ágazati összevont pótlék helyett bölcsődei pótlékot, a középfokú végzettségű kisgyermeknevelők az ideinél magasabb összegű bölcsődei pótlékot, a diplomás kisgyermeknevelők a pedagógus életpálya szerint számított bérükre, szintén bölcsődei pótlékot fognak kapni 2020. január 1-jétől.

A keresetnövekedést biztosító 272/2019. (XI. 20.) Korm. rendelet, megjelent a Magyar Közlöny 185. számában, 2019. november 20-án.

A ma bejelentett és kihírdetett béremelés az ágazat 11.500 foglalkoztatottjából, kb. 9.500 dolgozóra vonatkozik. 
Nagy kérdés, hogy a fennmaradó 2.000 bölcsődei dolgozóval mi lesz?! Kimaradnak?

A BDDSZ béremelésért folytatott küzdelme során számos javaslattal élt a tárca felé, amelyből a mai sajtóhírek és a csatolmányban is olvasható jogszabály alapján több dolog is befogadásra került.
Így pl.:  a helyettesítési pótlék bevezetésére vonatkozó javaslatunk elfogadásra került, az óradíj 30 %-ában. (Megjegyzés: az eredeti javaslatunkban 50 %-os mértékű volt.),
az SNI gyermek ellátásához kapcsolódó gyógypedagógiai pótlék jelentős megemelése a következő évtől, a következők szerint:

  • egy sajátos nevelési igényű gyermek ellátása esetén a pótlékalap 100%-ára, azaz a jelenlegi min. br. 5000 Ft-ról 20 000 Ft-ra emelkedik,
  • két sajátos nevelési igényű gyermek ellátása esetén a pótlékalap 150%-ára, azaz a jelenlegi min. br. 5000 Ft-ról 30 000 Ft-ra emelkedik,
  • három sajátos nevelési igényű gyermek ellátása esetén a pótlékalap 200%-ára, azaz a jelenlegi min. br. 5000 Ft-ról 40 000 Ft-ra emelkedik.

A bölcsődei pótlék jubileumi jutalomba való beszámítását is javasoltuk, ami  a tudósításokban ugyan megjelent, de a csatolt jogszabályban még nem olvasható. (Vélhetően ez másik jogszabályban kerül szabályozásra).

(További javaslatainkra vonatkozóan sajnos nem kaptunk választ a mai hírekből.)

Mindamellett, hogy a szakdolgozók keresetének bárminemű emelkedését üdvözöjük, hiányoljuk továbbra is az alapbérbe épített, átfogó, rendszerszerű, minden dolgozóra kiterjedő béremelést!
Hiányoljuk az információt a bölcsődei élelmezési, adminisztrativ, gazdasági területen dolgozók béremeléséről! Kihagyásuk indokolatlan és súlyos hiba lenne, ami nem szolgálja a minőségi gyermekellátást!

Sajócikkek a bejelentésről a Világgazdaságban, az Origón, a Hiradóban, a Magyar Nemzetben, a Hír TV-n, és a szegedma.hu-n.

A bölcsődei pótlék emelését és kiterjesztését biztosító jogszabály, megjelent a Magyar Közlöny 185. számában, amely letölthető a mellékletből.

(A béremelést modellező segédtábláink elérhetőek lesznek hamarosan, egy új bejegyzésben.)
 
 

Letölthető dokumentum