október 2022

Beszámoló az EPSU Egészségügyi és Szociális Bizottságának üléséről 2022. október 5-6.

2022. október 4-én került sor az EPSU 57. Egészségügyi és Szociális Szolgáltatások Állandó Bizottsági ülésére (EPSU HSS) Brüsszelben, majd október 5-én a résztvevők folytatták a munkát a Szociális Szolgáltatásokkal foglalkozó Munkacsoport (EPSU SSWG) napirendjeinek megtárgyalásával.
A magyar EPSU tagszervezeteket Lőrincz Noémi (BDDSZ) bizottsági póttag képviselte.

Reprezentatív szakszervezet lettünk 2022-ben is!

A BDDSZ országos reprezentatív szakszervezetként képviseli továbbra is a dolgozók érdekeit!

A 2022. évi közalkalmazotti reprezentativitás megállapítási eljárás során a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (BDDSZ) az alábbi ágazatban/alágazatban/szakágazatban ért el reprezentativitást:

A Kjt. 6/A. § (3) bekezdésében foglalt feltételnek megfelelő, ágazati (alágazati, szakágazati) szinten reprezentatív szakszervezet:

Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete

Összefoglaló az Egyenes derékkal jöttem - Vágy és valóság című konferenciáról (2. rész)

A konferencia második része a délutáni kerekasztal beszélgetéssel indult. Felkérésünknek eleget téve elfogadta a meghívást Dr. Nagy Imre (Nemzeti Népegészségügyi Központ Munkahigiénés és Foglalkozás-egészségügyi Főosztály főosztályvezető), dr. Kudász Ferenc (Magyar Ergonómiai Társaság-főtitkár), Dr.

Kis lépés a BDDSZ-nek, remélhetőleg nagy lépés lesz a szakmának!

2022. márciusában megjelent az MSZ 24203-7 Nevelési és oktatási épületek tervezési előírásai. 7. rész, köznapi nevén a bölcsőde építési szabvány.

A BDDSZ Ügyvivő Testülete az új szabvány munkavállalói szempontú elemzésének elvégzése után határozatot hozott arról, hogy a szabvány módosítását, illetve korrekcióját kezdeményezi. A szakszervezet álláspontja szerint a szabvány visszalépés a gyerekek biztonsága és a dolgozók vázizomrendszerének védelme szempontjából is. 

Egyeztetés Hornung Ágnes családokért felelős államtitkárral (KIM)

Nyári megkeresésünk után 2022. október 6-án fogadta a BDDSZ vezetőségét hivatalában Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár.  A kevesebb mint egyórás megbeszélésen számos téma terítékre került. Többek között, hogy: 
 - a dolgozók tisztességes bérezésére egy egységes ágazati bértábla a megoldás, s nem a jelenlegi kusza pótlékrendszer alkalmazása.