Szakszervezeti majális a Városligetben

Szakszervezeti majális a Városligetben

2019.05.03. p - 16:13
Posted in:

Ebben az évben szakszervezeti demonstrációval kezdődött a május 1-jei majális. A menet 11:00 órakor indult a Kodály köröndről, az Andrássy úton haladva, a Koós Károly sétányon felállított nagyszínpad felé. A nagyszínpadon a beszédek sorát Thiébaut Weber, az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) szövetségi titkára kezdte. Elmondta, hogy május 1-je minden dolgozó ember szolidaritásának napja. Kiemeltnek nevezte a nemzetközi szintű szolidaritás fontosságát is, amely a legfontosabb értéke a szakszervezeti mozgalomnak.

Jan Willem Goudriaan az Európai Közszolgálati Szakszervezeti Szövetség (EPSU) főtitkára a szakszervezeti vívmányok közül kiemelte az ötnapos munkahetet, a szabad hétvégét és a fizetett szabadságot is, megerősítve azt, hogy az eddigi közösen elért eredményeket is ünnepeljük ezen a napon. Kiemelte, hogy a szakszervezetek megjelenése a munkahelyeken szociális védelmet nyújt a munkavállalóknak, elősegítve a szociális párbeszédet, a kollektív jogok érvényesítését, egyszóval a demokratikus viszonyokat.

A nemzetközi szakszervezeti vezetők az összefogás és a szolidaritás fontosságát hangsúlyozták mint a bérharcban, mint a választás kérdésében is. Az egységes fellépés és párbeszéd fontossága elengedhetetlen az érdekek képviseletében, érvényesítésében. Az erő mindig az összetartásban van.

Hazai szakszervezeti vezetők közül Kordás László (MASZSZ elnök) a kiharcolt eredmények megvédéséről beszélt és arról, hogy a további kiállás és küzdelem nem állhat meg.  

Dr. Kuti László, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés elnöke az országból történő elvándorlás súlyosságát emelte ki. A fiatalok itthon tartásának egyik fontos eszközeként a megélhetéshez szükséges tisztességes bér kiharcolását kiemelt feladatként jelölte meg.

A Szakszervezetek együttműködési Fórumának (SZEF) elnöke, Földiák András beszédében idézett a SZEF XVI. Kongresszusának állásfoglalásából, kiemelve a közszolgák bérhelyzetének súlyos problémáját, valamint az egyre növekvő kiszolgáltatottságukat.

Kiss Nikoletta, a MASSZSZ Ifjúsági tagozatának elnöke beszédében kiemelte, hogy jelen pillanatban hazánkban a fiatalok jövője kilátástalan: nincs esély tisztességes munkával tisztességes bért elérni, otthonhoz jutni, jövőt építeni. Az alacsony bérek családokat szakítanak szét.

Dr. Szilágyi József, az Egyesült Villamosenergia-Ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (EVDSZ) elnöke a munkavállalók kizsákmányolásának a megállítását kitartó összefogással és kiállással látja megfékezni.

Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke szerint nem állt le az ország, az akciók nem álltak le, az elégedetlenség továbbra is jelen van. A felszólalók sorát Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke zárta. Kiemelte, hogy a közszférában dolgozók munkáltatójával, a Kormánnyal szemben csak erős szakszervezetek tudnak érdeket érvényesíteni.

A beszédek után a SZEFIT és a MASZSZ ifjúsági tagozatának szervezésében közéleti beszélgetés következett a Városligetben felállított Konföderációs sátorban. A beszélgetés két meghívott vendége Jan Willem Goudriaan és Thiébaut Weber az egységes európai minimálbérről, a szociális jogok európai pilléréről, az európai szakszervezeti mozgalom cselekvési irányairól beszélt. A hallgatóság kérdéseire válaszolva szó volt még a migráció, a klímaváltozás elleni küzdelem szakszervezeti megközelítéséről is.

Ugyancsak a konföderációs sátorban került sor közgazdászok, szakszervezeti vezetők, civil szervezetek képviselőivel, időnként érzelmektől sem mentes, panelbeszélgetésre a közéletet érintő kérdésekről, nem csak szakszervezeti megközelítésben.

A beszélgetés és eszmecsere mellett bőven volt lehetősége minden korosztálynak, hogy a színes forgatagban megtalálja a neki tetsző kikapcsolódási, szórakozási lehetőséget.

Tags