Szűcs Viktória a Klubrádió Reggeli gyors műsorában nyilatkozott

Szűcs Viktória a Klubrádió Reggeli gyors műsorában nyilatkozott

2019.11.04. h - 16:47
Posted in:

Szűcs Viktóriát a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában a bölcsődei férőhelyekről, azok hiányáról, valamint arról kérdezték, hogy milyen okokat  lát a bölcsődei dolgozók bérrendezésének elmaradása mögött. Szűcs Viktória válaszában elmondta, hogy a bérrendezés elmaradása politikai döntés, hiszen a  látszat beruházásokra továbbra  is van fedezet. Véleménye szerint a  költségvetésben a 11 500 fős bölcsődei dolgozói kör számára lenne forrás a bérek rendezésére.

A BDDSZ elnöke  elmondta, hogy a bölcsődei ellátáshoz való hozzáférés országos szinte nagy eltéréseket mutat. A 0-3 éves korosztály 26 százaléka olyan településen él, ahol semmilyen ellátás sincs számukra.  Valamint a jelenlegi 47-48 ezer férőhely az érintett korosztály csupán 17 százaléka számára biztosít férőhelyet. A bölcsődei férőhelyek közel 1/4 része található a fővárosban és Pest megyében, de a fővárosi kerületenként is eltérő a hozzáférés lehetősége. 

A bölcsődefejlesztési pályázatok nyitva vannak ugyan, mondta Szűcs Viktória, de a férőhelyek létesítésének megvalósítása hosszú folyamat. A szakszervezet véleménye az, hogy  a szegényebb településeket a kormány, a bölcsődei finanszírozás kedvezőbb szabályozásával,  érdekeltebbé tehetné bölcsőde létesítésében és fenntartásában.

A bölcsődei területről történő elvándorlást kizárólag az azonnali bérintézkedés oldhatja meg. A bölcsődei dolgozók  sereghajtók a hazai bérstatisztikában, a nemzetgazdasági átlagkeresethez képest 30%-os a  lemaradás.

A teljes riport ITT hallgatható meg (71,54-től 81,15-ig)