"Hiába ígérget a kormány, a 3 év alatti gyerekek több mint 80 százaléka számára nincs hely a bölcsődékben"

"Hiába ígérget a kormány, a 3 év alatti gyerekek több mint 80 százaléka számára nincs hely a bölcsődékben"

2019.06.11. k - 15:52
Posted in:

A bölcsődei férőhelyek számáról, azok alakulásáról, az ellátás hozzájutásának lehetőségeiről kérdezte a Népszava Szűcs Viktóriát.

A cikk apropóját egy elkeseredett soproni szülő története szolgáltatta, akinek kisgyermeke nem nyert felvételt állami bölcsődébe. Ez azt is jelenti, hogy az édesanyának nincs lehetősége visszatérni a munkába, a család megélhetése veszélybe került. A magánbölcsőde pedig, magas díja miatt, szóba sem jöhet megoldásként.

Szűcs Viktória elmondta, hogy a bölcsődébe való bejutás lehetőségei egységesek, de a rendszer így is könnyen kijátszható. Van olyan, hogy a fenntartó szigorítja felvételi rendszert, de a szülők is megtalálják a feltételrendszer kijátszásának lehetőségeit.

A BDDSZ elnöke beszélt még a bölcsődei ellátás hozzáférésének területi egyenlőtlenségéről, és arról is, hogy a Kormányzati törekvések hatására nem növekedett a születések száma.  

A Kormányzati törekvései ellenére jelen pillanatban az országban 3200 település közül csak 629-ben működik bölcsőde, így 2571 helyen nincs lehetőség a 0-3 éves korosztálynak napközbeni ellátásra. Hiába az állami támogatás, az önkormányzatokra nagy anyagi terhet ró a bölcsődék üzemeltetése, fenntartása.

Egyre több gyermek nem jut be bölcsődébe, így az édesanyák nem tudnak visszatérni a munka világába, ezért családok élete ellehetetlenül. Szűcs Viktória kiemelte, hogy a nemzetközi tapasztalat az, hogy a családpolitika fókuszában a nők foglalkoztatási sokszínűségének, rugalmasságának megteremtése áll, amely lehetővé teszi a gyermeknevelés és a munka egészséges egyensúlyát, ezzel ösztönzi a gyermekvállalást.

A szakszervezeti vezető továbbra is szkeptikus a Kormány családtámogatási akciótervének azzal a részével, miszerint 2021-re 31 ezer bölcsődei férőhely létesül. Véleménye szerint a gyermekek alapvető joga, hogy jó minőségő napközbeni ellátásban részesüljenek, amely ellátást magasan képzett és jól megfizetett bölcsődei szakemberek biztosítanak számukra. Ezért fontos feladat a jól képzett szakemberek pályán tartása.

A cikk ITT olvasható.