• kép: epsu.org

Az egészségünk és az egészségügy mindannyiunk ügye! - Szolidaritás az egészségügyi szakdolgozókkal

Az egészségünk és az egészségügy mindannyiunk ügye! - Szolidaritás az egészségügyi szakdolgozókkal

2021.07.30. p - 12:10
Posted in:

A Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (BDDSZ) támogatja a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) áltat meghirdetett nagygyűlést és szolidaritását fejezi ki az egészségügyi szakdolgozók béremelésre vonatkozó céljaival és felhívja tagjait, hogy lehetőségük szerint minél többen vegyenek részt a nagygyűlésen. Az egészségünk és az egészségügy mindannyiunk ügye!

Az egészségügyi szakdolgozók munkája a pandémia idején felértékelődött és nagyobb figyelmet kapott. Az egészségügyi dolgozók helytállása megkérdőjelezhetetlen, pont ezért rendkívül sajnálatos, hogy az anyagi megbecsültségük továbbra is elmarad, sőt az egészségügyi szolgálati jogviszony bevezetésével helyzetük csak tovább romlott.

Az egészségügyben jelenlévő nagyarányú munkaerőhiányt súlyosbítja a meglévő személyzet kiégési szindrómája és az őket is érintő, régóta tartó COVID-járvány, valamint az új személyzet képzéséhez szükséges hosszú idő. Mindennek az az eredménye, hogy nem tudnak az egészségügyben dolgozók olyan minőségű szolgáltatásokat nyújtani, amire azoknak van szükségük, akik ezeket igénybe veszik.

Ha azt akarjuk, hogy az egészségügyi intézmények és szolgálatok jól tudjanak reagálni a betegek igényeire, illetve a halasztott kezelések egyre hosszabb listájára, és minőségi ellátást tudjanak nyújtani, akkor nagyon fontos, hogy javuljon az ápolói és más egészségügyi szakmák vonzereje, és munkaerő megtartó képessége.

A BDDSZ, mint a brüsszeli székhelyű Európai Közszolgálati Szakszervezeti Szövetség (EPSU) tagszervezete, hirdeti az EPSU azon álláspontját, mely szerint: „Rövid távon a magasabb fizetés, a jobb feltételek és a pszichoszociális segítséghez való hozzáférés visszatarthatja a munkavállalókat attól, hogy elhagyják ezt az ágazatot. Hosszabb távon szisztematikusabb megközelítésre van szükség: növelni kell az egészségügyi szolgáltatásokba történő befektetéseket, hogy az egészségügyi szakmákban megfelelő mennyiségű, jól képzett dolgozó álljon rendelkezésre.”

Itt az idő, hogy megkérdőjelezzük azt a mítoszt, miszerint nincs elég pénz a közszolgáltatásokba, így az egészségügybe való befektetésre! A kormánynak előre kell helyeznie a munkavállalókat, az embereket és az egészségügyet!

Támogatjuk fellépést az egészségügyben dolgozó szakembereket sértő, lebecsülő és megalázó körülmények, illetve az egyeztetések hiánya ellen! Szolidárisak vagyunk az egészségügyi szakdolgozók követeléseivel; a BDDSZ képviselői ott lesznek a július 31-i nagygyűlésen.

Szűcs Viktória
BDDSZ elnök

Letölthető dokumentum