• COVID-pótszabadság

Koronavírus világjárvány következményeinek elhárításában résztvevők pótszabadsága

Koronavírus világjárvány következményeinek elhárításában résztvevők pótszabadsága

2021.06.10. cs - 17:57
Posted in:

2021. június 10-én jelent meg a SARS-CoV-2 koronavírus-világjárvány következményeinek elhárításában részt vevő foglalkoztatottakat megillető pótszabadságról szóló 327/2021. (VI. 10.) Korm. rendelet.

A rendelet alapján a szociális, gyermekjóléti vagy gyermekvédelmi szolgáltatónál, intézményben, hálózatnál, illetve javítóintézetnél foglalkoztatott személy, ha a 2021. évben a SARS-CoV-2 koronavírus-világjárvány következményeinek elhárításában részt vett, a 2021. évben esedékes szabadságán felül további 10 munkanap pótszabadságra jogosult.

A munkáltató állapítja meg annak tényét, hogy a foglalkoztatott jogosult-e pótszabadságra, és a rendelet hatálybalépésétől számított 30 munkanapon belül tájékoztatja erről a pótszabadságra jogosult foglalkoztatottat.

A pótszabadságot az esedékesség évét követő második év végéig lehet igénybe venni. A pótszabadság pénzben nem váltható meg.

A pótszabadságot a foglalkoztatott többi szabadságától elkülönítetten kell nyilvántartani, és a pótszabadságra a szabadság kiadásának egyes jogviszonyokban alkalmazandó veszélyhelyzeti szabályairól szóló 149/2021. (III. 27.) Korm. rendelet nem alkalmazható.

A rendelet 2021. június 11-én lép hatályba.
Kihirdetve: a Magyar Közlöny 2021. évi 108. számában

A témát mi is körüljártuk Dr. Dudás Katalin munkajogásszal; álláspontunk szerint a bölcsődében valamennyi munkakörben dolgozó jogosult a 10 nap pótszabadságra. Az erről szóló tájékoztatónk a csatolmányban olvasható.