"Legyél azzá, aki vagy! Ne azzá legyél, akivé én akarlak tenni!" - Búcsú Vekerdy Tamástól

"Legyél azzá, aki vagy! Ne azzá legyél, akivé én akarlak tenni!" - Búcsú Vekerdy Tamástól

2019.10.09. sze - 14:53
Posted in:

84 éves korában elhunyt dr. Vekerdy Tamás pszichológus. Neve nem csak az alternatív pedagógiával, nevezetesen a Waldorf-intézmények meghonosításával, hanem azzal a mindenkit lenyűgöző szemléletével, miszerint a gyermekek nevelésében az egyéniséget, az egyéni fejlődési tempó tiszteletben tartását az önálló kezdeményezést tartja a legfontosabbnak, vált népszerűvé.  Több tucat könyv szerzője; országszerte tartott előadást szülőknek, pedagógusoknak. Elkötelezett harcosa volt a tanszabadságnak.

Véleménye szerint a nevelésnek egyetlen útja az, ha a gyerekeket törekvésükben, egyéni útkeresésükben támogatjuk. Ebben a nevelési légkörben a gyermek jól érzi magát. Vekerdy Tamás azt is hangsúlyozta, hogy kiegyensúlyozott gyermek neveléséhez kipihent szülők is kellenek, ezért kiemelte a szülői én-idő rendkívüli fontosságát.

Tőle tanultuk szülőként, hogy az érzelmi biztonságban nevelkedett gyermek sikeresen küzd meg a nehézségekkel felnőtt korában, és már gyerekkorában is kiáll a véleménye mellett. A titkok, hazugságok pedig nem kímélik meg a nehézségektől és fájdalmaktól, hanem a legnagyobb bizonytalanságban tartják. Hogy óriási befektetés a figyelem, az érintés, a mesélés, az örömmel töltött közös idő a gyerekek jövőjébe.

Az oktatási rendszerről sokszor és igen erősen fogalmazott, a túlzott iskolai terhelésről és az oktatás központi irányításáról pedig határozott és igen kritikus hangon beszélt. Idén nyáron azt nyilatkozta, hogy jelenleg nem a világra nyitott embereket képzünk, holott évek óta tudjuk, hogy három dologra lesz szükség a jövőben: kreativitásra, kritikai érzékre és vállalkozókedvre. Ehelyett szerinte beszabályozott, füttyre indítható, fegyelmezett szolgahad képzése folyik.

A gyerekek feladatának az iskolában az önálló, tapasztalat útján történő ismeretszerzést tartotta, a pedagógusok legfőbb feladatának pedig azt, hogy a gyerekek természetes érdeklődést keltsék fel úgy, hogy közben teljes mértékig vegyék figyelembe az egyéni adottságaikat. 

A gyermekek iránti mély tisztelete, a szülők kitartó támogatása, a tanszabadságért vívott szenvedélyes harca kikerülhetetlen szaktekintéllyé tette. Vekerdy Tamás hiánya megkérdőjelezhetetlen veszteség.