Szűcs Viktória a Klubrádió Reggeli gyors műsorában nyilatkozott

Szűcs Viktória a Klubrádió Reggeli gyors műsorában nyilatkozott

2019.09.04. sze - 08:35
Posted in:

Ma Klubrádió Reggeli gyors műsorában Szűcs Viktóriát a bölcsődei férőhelyekről, az ellátáshoz való hozzáférés lehetőségeiről kérdezték

Szűcs Viktória elmondta, hogy az ellátáshoz való hozzáférés a fővárosban és Pest megyében, valamint számos megyében, így Nógrád, Somogy és Heves megyében is szinte esélytelen

Nincs megfelelő számú bölcsődei férőhely, és a növekedés éves szinten 1 százalék körül mozog. Jelenleg a bölcsődés korú gyermekek 17 százaléka számára biztosított ellátás, amely igen alacsony a 29 százalékos uniós átlaghoz, illetve a kormány 2002-ben történt, 2010-re vállalt 33 százalékos ellátási lefedettségéhez képest.

A BDDSZ elnöke elmondta, hogy a bölcsődei férőhelyek számának növekedése elenyésző mértékben nőtt új bölcsődék létrehozásából, inkább átnevezésekből adódott: 2017-ben, amikor a családi napköziket családi bölcsődévé váltak, valamint csoportlétszám emeléséből 2010-ben. Ez a 11 ezer férőhely ténylegesen tehát nem új férőhelyet jelent.  Az elmúlt 9-10 éveben bölcsődei férőhely építéséből adódó emelkedés 9500 férőhely csupán.

Magyarországon a 3200-ból mindössze 600 településen van bölcsőde, ez azt jelenti, hogy 2500 településen nincs lehetősége a családoknak bölcsődében elhelyezni a gyermeküket. A KSH adatok szerint 25 ezer családot érint gyermekük napközbeni ellátásának megoldatlansága.

Az is probléma, hogy az önkormányzatok sok esetben nem engedhetik meg maguknak azt, hogy pályázati pénzből felépített bölcsődéket tartsanak fenn. A jelenlegi finanszírozási rendszer nem kedvező, és cseppet sem motiváló, hogy egy kistelepülésen is bölcsődelétesítés legyen.

A műsorban elhangzott, hogy a bölcsődefejlesztésre szánt pályázati összeg 2,5 milliárd forint, ami töredéke bármely látványberuházásra szánt összegnek. A források elosztásának aránytalanságából arra is lehet következtetni, hogy a bölcsődei terület mégsem élvez prioritást a beruházásoknál.

Az interjú a ITT hallható (59:47-től 65:28-ig)