"Késedelmek, kizárások és lehetetlen ígéretek..."

"Késedelmek, kizárások és lehetetlen ígéretek..."

2019.09.06. p - 11:50
Posted in:

 

 

 

 

Az atlatszo.hu "Késedelmek, kizárások és lehetetlen ígéretek" című cikkében adatokkal alátámasztva mutatja be a kormányzat családvédelmi akcióterv elemeinek sikerességét, így a bölcsődei férőhelyek emelésének témakörét is. Ez utóbbival kapcsolatban Szűcs Viktóriát is megkérdezték.

A BDDSZ elnöke az elmúlt tíz évben történt férőhelyszámok változásáról, a kapacitásbővítéssel kapcsolatos korábbi kormányzati vállalásokról is beszélt. Valamint arról is, hogy a  bérek pótlékkal való kiegészítése, valamint a pedagógus munkakörben dolgozók pedagógus életpályába való beemelése ellenére, a bérek még mindig gyalázatosan alacsonyak. Ráadásul a közalkalmazotti bértábla 2008 óta változatlan. Sajnálatos tendencia tehát, hogy az alacsony bölcsődei bérek miatt a kisgyermeknevelők másod-és harmadállást is kénytelenek vállalni.  

A cikkben konklúzióként megjelenik, hogy nem a sokadik gyermek szülésére kellene  sarkallni a nőket, hanem az első gyermek megszületése utáni kiszámítható, stabil hátteret kellene biztosítani. A nemzetközi tapasztalatok alapján  látható, hogy a megfelelő bér, a jó minőségű és elérhető ellátórendszer biztosítása mellett növelhető a gyermekvállalási kedv.