A 444.hu cikkében Szűcs Viktóriát a bölcsődei helyzetről kérdezték

A 444.hu cikkében Szűcs Viktóriát a bölcsődei helyzetről kérdezték

2021.01.20. sze - 13:28
Posted in:

A pandémia idején zajló óvodai és bölcsődei ellátás helyzetéről készített összefoglaló cikket a 444.hu. A bölcsődei helyzetről Szűcs Viktóriát, a BDDSZ elnökét is, illetve Péntek Ágnest, a Magyar Bölcsődék Egyesületének alelnökét kérdezték.

A bölcsődei ellátás területén is, hasonlóan az óvodához a távolságtartás szinte kivitelezhetetlen, így a területen dolgozók fertőződésének veszélye igen nagy. Az országos tesztelés adatai szerint a bölcsődében dolgozók közül kevesebben fertőződtek meg az óvodában dolgozókhoz mérten. „ A BDDSZ elnöke, Szűcs Viktória szerint ez valószínűleg arra vezethető vissza, hogy a higiéniának mindig is óriási szerepe volt a bölcsődékben, ugyanis a '90-es évek derekáig még az egészségügyhöz tartoztak, azok az ismeretek pedig nem vesztek el.”

A szakszervezeti elnök szerint a bölcsődékben igyekeztek tekintettel lenni a dolgozók egészségügyi állapotára a pandémia első hullámában, és a krónikus betegeknek biztosítottak más munkát a munkáltatók, de november óta a kieső kollégák helyettesítése kivitelezhetetlenné vált, mert egyre több a dolgozói megbetegedés. Néhol olyan mértékű volt, hogy az intézményeket átmenetileg be kellett zárni.

Szűcs Viktória információja szerint több  kisgyermeknevelő  elindította a 100%-os táppénz igénylését. A folyamat hosszadalmas és azon is múlik, hogy az intézményvezető nyilatkozatot tesz-e arról, hogy az érintett dolgozó a bölcsődében fertőződött meg. „Nem vagyok benne biztos, hogy ezt minden intézményvezető lenyilatkozza, mert ha igen, akkor rögtön jöhet a kérdés, hogy eleget tettek-e a védekezésért” - teszi hozzá a szakszervezeti elnök.

A hatékony védekezést és megoldást a védőoltás jelentene, de még nem egyértelmű, hogy a bölcsődei dolgozók az oltási terv alapján hova sorolhatók.

A kép forrása: 444.hu