30 százalékkal kevesebbet keresnek a bölcsődei dolgozók a nemzetgazdasági átlaghoz képest

30 százalékkal kevesebbet keresnek a bölcsődei dolgozók a nemzetgazdasági átlaghoz képest

2019.11.26. k - 16:24
Posted in:

Szűcs Viktória ma reggel az ATV meghívott vendégeként kérdezték a napokban bejelentett, bölcsődei szakdolgozókat érintő bérintézkedésről. A béremelést a kormányzat pótlékok növelésével és kiterjesztésével kívánja elérni, két lépcsőben, 2020-ban és 2021-ben. 

Szűcs Viktória elmondta, hogy a mostani átlag bruttó 30 százalékos, kétlépcsős béremelés elkésett intézkedés, mert már most 30 százalékkal kevesebbet keresnek a bölcsődei dolgozók a nemzetgazdasági átlaghoz képest. Ha a dolgozók, a teljes emelést ma megkapnák, akkor érné el keresetük a nemzetgazasági átlagot. Mivel nem ez történik a lemaradást 2021-ben is tovább hurcolják magukkal. Arra a műsorvezetői kérdésre, hogy a stadionban mérhető-e a béremelési igény, válaszul "bármelyik stadion megépítésének és fenntartásának költsége elegendő lenne a teljes ágazat átfogó béremelésére" adta.

Jelenleg 2600 településen nincs bölcsőde, sokak számára nem elérhető az ellátás. Szűcs Viktória elmondta, hogy hazánk 2002-es Barcelonai célokban meghatározott vállalása szerint a 2010-re biztosítja a bölcsődés korú gyermekek 33%-nak a bölcsődei ellátását, amely 2018-as KSH adatok szerint 17  százalék csupán. Azonban a kormányzati kommunikációban megjelenő - KSH nál még nem publikált - 2019-es 3000 férőhely növekedés esetében is csak 18 százalék az érintett korosztály bölcsődei ellátáshoz való hozzájutása. Ez a bővülés mellett még mindig nagy lemaradás a 2002-es vállaláshoz képest, sőt az uniós 29 százalékos átlagtól is messze van.

A szakszervezet véleménye szerint a jelenlegi 51 ezer férőhely 70 ezerre növelése 2022-re egy optimista kormányzati vállalás, de kívánja, hogy sikerüljön.

A kisgyermeknevelők jelenlegi bérét példákkal is bemutatva, Szűcs Viktória elmondta, hogy a dolgozók a jelenlegi bruttó bérüket szeretnék megkapni nettóban, amely 100 ezer forint nettó béremelkedést jelent. 
Külön hangsúlyozta a bölcsődei ellátás hátterét biztosító 2000 fő, közöttük élelmezésvezetők, a gyermekélelmezésben jártas szakácsok, munkaügyi előadók, gazdasági vezetők, stb. bérintézkedésből való kihagyásának problémáját, a területen lévő munkaerőhiányt és az utánpótlás gondjait, hozzátéve az új bölcsődei férőhelyek további 5000 új munkaerő igényét. 

A riport ITT érhető el.