Kiemelt hírek

Szakmai konferencia Egyenes derékkal jöttünk - Vágy és valóság címmel

A BDDSZ Egyenes derékkal jöttem - Vágy és valóság címmel szakmai konferenciát szervez. Középpontba helyezi a dolgozókat és arra keres válaszokat, hogy ki és hogy védi őket.

Konferencia időpontja: 2022. október 18. 09:00-15:30

A részvétel regisztrációhoz kötött!
Regisztráció: https://forms.gle/8ApT5GqLu8GxF9XKA

Elhunyt Temesvári Róbertné Akócsi díjas kisgyermeknevelő

Sajnálattal adjuk hírül, hogy elhunyt Temesvári Róbertné Akócsi Ágnes Díjas csecsemő-gondozó.

Nagy fájdalom ez nem csak családtagjainak, de kollégáinak és mindenkinek, aki ismerte. Panni 68 évet töltött gyerekek között, az elejétől a végéig imádott velük lenni, odaadással, felelősséggel végezte munkáját.

Munkavédelem, munkajog, érdekegyeztetés és egy kis szakmázás - BDDSZ tisztségviselői képzés

Két napos továbbképzést tartottunk a BDDSZ tisztségviselői részére (2022.08.25 - 26-án) Balatonszemesen (a VDSZ üdülőjében), amelyre az ország 30 helyéről 50 elkötelezett kolléga érkezett, akik közül többségük alapszervezeti titkár, vagy bizalmi feladatokat látnak el.
A jó hangulatú, de feszített tempójú képzésen két külső és négy belső előadó segítségével kerültek feldolgozásra az egyes témák.

I. nap.

Néhány hónappal meghosszabbították a szociális továbbképzési ciklust!

Július 16-tól hatályos az egészségügyi szakellátás társadalombiztosítási finanszírozásának egyes kérdéseiről szóló 9/1993. (IV. 2.) NM rendelet, valamint a személyes gondoskodást végző személyek továbbképzéséről és a szociális szakvizsgáról szóló 9/2000. (VIII. 4.) SzCsM rendelet módosításáról szóló 21/2022 (07.15) BM rendelet, mely néhány hónappal meghosszabbítja a szociális továbbképzésre kötelezettek ciklusát.
A pontszerző képzések megszerzésének módosított határideje: 2022. december 31.

A közszférában is lehet dolgozni szeptembertől egy évig nyugdíj mellett!

A Szociális Ágazati Érdekegyeztető Fórum (SZÁÉF) 2016. november 30-i ülésén került először megvitatásra az a BDDSZ javaslat, hogy az ágazati jogalkotás az egészségügyhöz hasonlóan eltérő szabályokat biztosítson az 1700/2012 (XII. 29) számú Korm. határozattól. (E kormány határozat rögzítette ugyanis a nyugdíj melletti foglalkoztatás tilalmát, és az állami fenntartású intézményekből nyugdíjbamenők állásának zárolását. Mindennek hátterében a spórolás és a kettős ellátás tilalmáról szóló kormányzati politikai elgondolás állt.).

Egyeztetés a telemedicinális szolgáltatás közösségi gyermekellátásra (bölcsőde) gyakorolt hatásairól

Szervezetünkhöz 2021. utolsó hónapjaiban számos problémajelzés futott be a bölcsődei kisgyermeknevelők, vezetők részéről a telemedicinális szolgáltatás közösségi gyermekellátásra (bölcsőde) gyakorolt hatásaival kapcsolatban.

Jeleztük a dolgozói igényeket az új kormány felé!

A 2022. tavaszán 6 hétig tartó országos bölcsődei probléma-felmérés során kapott eredményekről már tájékoztatást nyújtottunk egy korábbi bejegyzésünkben.

A visszajelzések során kapott második legfontosabb dolgozói igényként: 

A bölcsődei dolgozók önálló ágazati bértáblájának kialakítását jelölték meg a válaszadók
(azaz 3219 fő, a válaszadók kb. 50 %-a, ami a teljes bölcsődei ellátásban foglalkoztatottak 23 %-a).