A BDDSZ mintegy 40 fős vezető tisztségviselői csapatával két napos továbbképzést tartott a VDSZ balatonszemesi üdülőjében (2018. október 5-6án).

A résztvevők rövid bemutatkozása során, rámutattak a saját területükön lévő problémákra:
A legtöbben arról számoltak be, hogy az intézményfelújítások a nyári zárási időszak helyett szeptemberben kezdődtek el, ami hátráltatja és jelentősen megnehezíti a szakmai munkát, az új bölcsődés gyermekek fogadását, beszoktatásukat. A felújítással járó munkálatok zaja nehezen viselhető gyereknek-felnőttnek egyaránt, zavarja a zökkenőmentes bölcsődei életet és a bölcsődei dolgozóktól - a fokozott balesetveszély miatt - extra figyelmet igényel, még nagyobb felelősséget.
A legtöbb résztvevő településén bölcsődei várólisták vannak, 2018 őszi, vagy 2019 januári felvételi kérelmekkel, de esély sincsen a gyermekek bejutására. Kiemelésre került, hogy a szakdolgozók mellett a technikai dolgozók bérezése is problémás ezért sorra hagyják el a területet (pl. nincs hónapok óta szakács az intézményben).
Többségében mindenhol nagy a fluktuáció, vagy sok a betöltetlen álláshelyek száma. A fiatal kisgyermeknevelők számára sem vonzó a bölcsődei pálya mert a felelősség és a bérezés nincsen arányban. A nők 40 nyugdíjba menetelt tömegesen kihasználják, ezáltal van egy folyamatos állománycsere mindenütt, de a régi dolgozók státuszára nehéz  a fiatalok bevonzása, illetve aki mégis elhelyezkedik bölcsődében, szülés miatt rövid időn belül kiesik, ami további humánerőforrás nehézségeket generál az intézményekben.

A bemutatkozást követően a résztvevők kiscsoportos tréning keretében különböző szakszervezeti feladatok megoldásán dolgoztak, melyről minden csoport külön-külön beszámolt.
A tréning keretében aktuális kérdéseket, dilemmákat, jogi értelmezéseket, dolgoztak fel, kommunikációs és szituációs feladatokkal gazdagítva, gyakorolva a vitarendezést is.


A második napon megbeszéltük a legfrissebb érdekképviseleti kérdéseket és feladatainkat (cafetéria megszűntetése, 2019 évi központi költségvetés bölcsődéket érintő kérdései: intézményfinanszírozás, bérezés), kilátásba helyeztünk nyomásgyakorlási akciók szervezését a helyzet előremozdítása érdekében.

Az értekezletet követően Karácsony Szilárd nagy sikert aratott motivációs előadását hallgathatták a résztvevők, a szakszervezethez való csatlakozás ösztönzéséről.

 

A BBDSZ tisztségviselői, kapcsolódva az október 7-i Tisztes Munka Világnapjához a következő üzenetüket fogalmazták meg:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Az emberek túl sok adót fizetnek, a bölcsődei ellátás még is sok család számára elérhetetlen. 
A gyerekek és a szülők jó minőségű, elérhető ellátást akarnak!
A jó minőségű ellátáshoz magas szakmai képzettség és tisztességes bérek kellenek!

A bölcsődei dolgozók megérdemlik a tisztességes bért, hiszen keresetük 33%-al alacsonyabb, mint a nemzetgazdasági átlag!
Ezért növelni kell a bölcsődei beruházásokat és emelni kell a kormánynak minden bölcsődei dolgozó bérét!"

Üdvözöljük! (bővebb tartalomért regisztráció után lépjen be)


Amennyiben regisztrálni szeretne kattintson a linkre: Regisztráció


Köszöntjük Julianna és Lilla nevű olvasóinkat!

Szavazás (csak regisztrált felhasználók!)

Egyetért-e a szociális ágazatban dolgozók béremelésének elodázhatatlan szükségességével? (Csak regisztrált tagi felület!)
igen
97%
nem
3%
nem tudom
0%
Összes szavazat: 66

Találj meg minket a Facebook-on

Hirdetés