2015. január 29.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Pedagógusok…

http://videa.hu/videok/emberek-vlogok/b-vendeg-gallo-istvanne-2015.01.23.-fX36zi1PRFld9tAX

Galló Istvánnét, a Pedagógusok Szakszervezete elnökét kérdezte meg a riporter, a Parlament TV Beszélgetés+ vendégeként, a pedagógusok helyzetéről.

 

Tragédia-e a kivándorlás? - legenda és valóság

http://karrier-tanacsok.monster.hu/allaskeresesi-Strategia/Kulfoldi-munka/kivandorlas-urania/article.aspx?WT.mc_n=hirkereso

Migráció mindig volt valamekkora mértékben. Jelenleg 225-230 millióra becsüli az ENSZ a szülőhelyüktől épp távol élők számát és 500 ezerre a külföldön élő magyarokét – hallottuk az Uránia Filmszínház "A migráció kora?"-pódiumbeszélgetésén.

 

Lehet-e fizetés nélkül dolgoztatni?

http://ado.hu/rovatok/munkaugyek/lehet-e-fizetes-nelkul-dolgoztatni

A munkaviszony fogalmi eleme, hogy a munkavégzés ellenértékért történik. Mégis, újra és újra felmerülnek esetek, amikor a felek díjazás nélkül, vagy csak minimális ellenérték melletti munkában állapodnának meg. Lehet ez szabályos?

 

Országos álláskereső roadshow indul

http://www.vg.hu/vallalatok/orszagos-allaskereso-roadshow-indul-442521

MUNKAERŐPIAC Februártól tíz nagyvárosban kaphatnak segítséget az álláskeresők a Soproni Jóleső Segítség Program országos roadshow-ján. A helyszíneken előadások, tanácsadás, hivatali és civil szervezetek kiállítói várják majd a munkanélkülieket végzettségtől, munkatapasztalattól függetlenül.

 

Mikor, mennyi vonható le a munkabérből? A munkáltató felelőssége

http://adozona.hu/munkajog/Mikor_mennyi_vonhato_le_a_munkaberbol_A_mun_H7XC3P#utm_source=adozona.hu&utm_medium=email&utm_campaign=ado_weekly

A munkavállaló munkabéréből levonni kizárólag a törvényben meghatározott esetekben van lehetőség még akkor is, ha a munkáltatónak egyéb jogcímen követelése áll fenn a munkavállalóval szemben. A levonásmentes munkabérrész célja a munkavállaló megélhetésének biztosítása, ezért ez a munkabérhányad még a munkavállaló hozzájárulása esetén sem érinthető.

 

Bevándorló pékek álltak Rogán olcsó kenyerének útjába

http://nol.hu/belfold/bevandorlo-pekek-fenyegetik-rogan-olcsokenyer-almat-1512607

A Fidesz szerint az olcsóbb üzemanyag miatt csökkennie kellene a kenyér árának, a pékszövetség vezetője viszont azt mondja, nekik jelenleg nem áll módjukban mérsékelni a sütőipari termékek árát.

 

Ahol félmilliót is kereshetünk egy hónapban

http://www.profession.hu/cikk/20150127/ahol-felmilliot-is-kereshetunk-egy-honapban/5040

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 235 900 forint volt 2014. január-november között. A vállalkozásoknál dolgozók átlagosan 250 500, míg a költségvetési intézményeknél 208 900 forintot kerestek - derült ki a KSH legfrissebb adataiból. A családi kedvezmény nélkül számított nettó átlagkereset 154 500 forint, ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 105 700, a szellemi foglalkozásúaké 209 100 forint volt.

 

Több pénzért kevesebb jogot ad a kormány az egyenruhásoknak

http://hvg.hu/itthon/20150128_tobb_penz_kevesebb_jog_igy_emel_a_kormany

A kormány az egyenruhások helyzetét javító életpályamodell elfogadását az új szolgálati törvény megszületéséhez kötötte a rendőröknél és a honvédségnél is. Míg az utóbbiak esetében ez már másfél éve megszületett, a rendvédelmiseknél még csak most kerül rá sor, amelynek köszönhetően egy sor korlátozást kaphatnak a nyakukba a rendőrök: korlátozzák a netes kommentelést, és készpénzt sem tarthat magánál szolgálat alatt a rendőr.

 

Ez a valóság: már Románia is elszipkázhatja a magyar munkaerőt

http://nol.hu/gazdasag/szlovakia-romania-lassan-elszipkazhatja-a-magyar-munkaerot-1512435

Még nem erős tendencia, de már vannak jelei annak, hogy a magyarnál dinamikusabban fejlődő szlovák és román gazdaság elszipkázza a hazai munkaerőt – állítja Mellár Tamás közgazdász professzor. Tudósítóink jelentéséből az is kiderül: egyre több külföldi vesz Magyarországon ingatlant, hogy aztán hazájába ingázzon.

 

200 milliárdból javítanák a fiatalok foglakoztatását

http://fn.hir24.hu/gazdasag/2015/01/29/200-milliardbol-javitanak-a-fiatalok-foglakoztatasat/

A 18-24 év közti fiatalok ötöde munkanélküli. Közmunka hizlalja a foglalkoztatási statisztikát, de valós javulás is megfigyelhető.

 

Naponta három orvos hagyja el Magyarországot

http://hvg.hu/gazdasag/20150128_Naponta_harom_orvos_hagyta_el_Magyarorsza

Az utóbbi hat évben komoly számban hagyták el Magyarországot az egészségügyi dolgozók, a magyar doktorokat toborzóirodák is segítik a kijutásban. A tízszeres bérek igen vonzóak, a kinn lévő orvosok kétharmada nem is tervez hazajönni. Ennek egyik oka pedig minden bizonnyal a korrupció: a megkérdezett orvosok negyede nevezte meg a hálapénzt fő oknak a hazatérés ellenében.

 

Tavaly ezer orvos vándorolt ki - ismét lehet pályázni a rezidens ösztöndíjakra

http://www.hrportal.hu/c/tavaly-ezer-orvos-vandorolt-ki-ismet-lehet-palyazni-a-rezidens-osztondijakra-20150128.html

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Egészségügyért Felelős Államtitkársága szerint a rezidens ösztöndíjprogram jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy 2012-től kezdve folyamatosan csökkenjen a külföldi munkavállaláshoz hatósági bizonyítványt kérő orvosok száma.

 

Nem jelentették be dolgozóikat. Az Ön munkáltatója köztük van?

http://adozona.hu/altalanos/Nem_jelentettek_be_dolgozoikat_Az_On_munkal_DJ6K6R.aspx#rss

Több mint 4500 vállalkozás szerepel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal legfrissebb, a munkaviszony létesítésének bejelentését elmulasztó adózók listáján

 

Próbálnának továbblépni a tatai közmunkások

http://adozona.hu/altalanos/Nem_jelentettek_be_dolgozoikat_Az_On_munkal_DJ6K6R.aspx#rss

Több mint 4500 vállalkozás szerepel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal legfrissebb, a munkaviszony létesítésének bejelentését elmulasztó adózók listáján.

 

Miért nehéz kiszámítani a cafeteria közterheit?

http://ado.hu/rovatok/ado/miert-nehez-kiszamitani-a-cafeteria-kozterheit

2015. évi cafetreia szabályozásnak van egy hátulütője, az éven belül megszűnő jogviszonyok esetében a munkaviszonyban töltött napokra arányosan kell meghatározni a béren kívüli jutattás keretösszegét.

 

Így tenyerel rá a munkaerőpiacra az állam

http://mfor.hu/cikkek/Piac_vs_allam__haromszor_tobb_kozmunkas_allas_volt__mint_piaci.html

Noha tavaly már kezdett emelkedni a vállalkozások munkaerőigénye, az újonnan létrehozott munkahelyek száma még továbbra is csak a háromnegyede annak, mint amennyi 2008-ban nyílt meg. Az állami munkahelyteremtés viszont még nagyobb fokozatra kapcsolt.

 

2,1 millió munkahelyet teremthet az Európai Bizottság beruházási programja

http://profitline.hu/hircentrum/hir/326586/21-millio-munkahelyet-teremthet-az-Europai-Bizottsag-beruhazasi-programja

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) tanulmánya szerint több mint 2,1 millió munkahelyet lehet teremteni az Európai Bizottság elnöke Jean-Claude Juncker 2018-ig szóló három éves beruházási programjával.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

KÖZÉLET

Hozzányúlnak az információs törvényhez

http://www.napigazdasag.hu/cikk/34376/

Több ponton is módosítani kellene az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvényt, a szükséges javaslatokat pedig megküldték a parlamentnek – mondta a Napi Gazdaságnak adott interjújában Péterfalvi Attila.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

GAZDASÁG

Tízmilliárddal lehet szegényebb a költségvetés az olcsó benzin miatt

http://www.vg.hu/gazdasag/tizmilliarddal-lehet-szegenyebb-a-koltsegvetes-az-olcso-benzin-miatt-442943

A MÁV gazdálkodására egyértelműen pozitívan hat a csökkenő gázolajár, ami a személyszállítási szolgáltatásban költségcsökkenésként azonnal megjelenik, s nem jött rosszul a BKK-nak sem - írta a Napi Gazdaság.

 

Kirobbanó formában a magyar gazdaság

http://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/kirobbano-formaban-a-magyar-gazdasag-442923

Visszatért a közel 3 százalékos növekedés az idei év első hónapjában a Gyorsulási Irányadó (GYIA) alapján a decemberi megtorpanás után. Januárban közel 2,8 százalékkal növekedett a Világgazdaság mutatószáma éves alapon, egy hónap alatt pedig 0,7 százalékos volt a bővülés.

 

Így ütheti ki szomszédait Magyarország

http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/igy_utheti_ki_szomszedait_magyarorszag.592766.html

Alábbhagyott a pénzügyi sajtó kezdeti lelkesedése a devizahitelek kezelésének magyar módszerével kapcsolatban. A Financial Times sem vitatta a dicséreteket a svájci frank árfolyamgátjának feloldásakor, hogy ez óvta meg az adósokat, ma már azonban nem ajánlja más országoknak a módszer átvételét.

 

A kormány megígérte, Budapest elbukta

http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/a_kormany_megigerte_budapest_elbukta.592678.html

A korábbi ígéretekkel szemben mégsem kaptak adókedvezményt a hazai startupok az idei költségvetésben, egyelőre pedig azt sem látni, hogy mikor jöhetnének ezek. Így nehezen lesz Budapest startup főváros.

 

Szinte minden ötödik forintot üzemanyagra költünk

http://nol.hu/gazdasag/szinte-minden-otodik-forintot-uzemanyagra-koltunk-1512785

Az egy évvel korábbinál 5,1 százalékkal nagyobb volt a kiskereskedelmi forgalom volumene tavaly novemberben mind a nyers, mind a naptárhatástól megtisztított adatok szerint - jelentette második becslése alapján csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A nyers adat a harmadik, a munkanaphatással korrigált adat a második hónapja mutat 5 százalék feletti éves növekedési ütemet.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

EGYÉB

Hamisítják a NAV weboldalát

http://www.vg.hu/gazdasag/adozas/hamisitjak-a-nav-weboldalat-442880

Olyan oldal jelent meg az interneten, amely a megtévesztésig hasonlít a NAV hivatalos weboldalára. Aki ezt használja, bajba kerülhet, mert az itt közzétett nyomtatványok, az itt olvasható információk bizonytalan forrású hamisítványok, letöltésükkel akár kártékony kódok is bekerülhetnek a felhasználók rendszerébe. Egyetlen olyan weboldal sem hiteles, amelyben a „nav” mellett nem szerepel a „gov.hu” tartomány megnevezése.

 

Már utcán az új traffipaxok - ezt tudják

http://www.hirado.hu/2015/01/27/mar-utcan-az-uj-traffipaxok-ezt-tudjak/?source=hirkereso

Összesen 500 új traffipax megvásárlását tervezi a rendőrség. Nem lesznek a sofőrök kedvencei, mert ezek már nem csak sebességet mérnek.

 

Fizetős M0: újabb szakaszokra kell matricát venni

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/fizetos_m0_ujabb_szakaszokra_kell_matricat_venni.592770.html

Pár hét alatt gányolták össze az új útdíjrendszert – derült ki a NFM politikai államtitkárával készült interjúból az ATV-ben. Újabb szakaszok lesznek fizetősek.

 

Százmilliárdos offshore üzlet a letelepedés

http://nol.hu/gazdasag/uzlet-marad-a-letelepedes-1512515

Maradhat átláthatatlan tulajdonosi hátterű, külföldi offshore cégek kezében a magyar letelepedési kötvények értékesítése. Tavaly 1836 külföldi állampolgár összesen 140 milliárd forint értékben vásárolt ilyen állampapírt.

 

Bepipultak a lengyel bányászok

http://www.napi.hu/nemzetkozi_vallalatok/bepipultak_a_lengyel_banyaszok.592722.html

A 26 ezer embert foglalkoztató sziléziai Jastzrebi Széntársaság Kft. (JSW SA) 5 bányájában rotációs sztrájkot indítottak szerda reggel a bányászok a tervezett költségcsökkentési intézkedések ellen tiltakozva.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Üdvözöljük! (bővebb tartalomért regisztráció után lépjen be)


Amennyiben regisztrálni szeretne kattintson a linkre: Regisztráció


Köszöntjük Illés nevű olvasóinkat!

Szavazás (csak regisztrált felhasználók!)

Egyetért-e a szociális ágazatban dolgozók béremelésének elodázhatatlan szükségességével? (Csak regisztrált tagi felület!)
igen
97%
nem
3%
nem tudom
0%
Összes szavazat: 62

Találj meg minket a Facebook-on

Hirdetés