Búcsúzunk Dr. Szegedi Judit, gyermekorvostól  (1927 - 2016)

Dr. Szegedi Judit Budapesten született, 1927.11.14-én. Gyermekorvosként, mint a főváros XXI. kerületének vezető gyermekgyógyásza, a bölcsőde-orvosi munka felügyeletével került közelebbi kapcsolatba a bölcsődékkel.Dr. Polónyi Erzsébettel dolgozott, 1979-től a BOMI igazgatóhelyetteseként, majd 1991 és 1992 között megbízott igazgatóként tevékenykedett.

Gyermekgyógyászként a beteg gyerekek ellátása mellett az egészséges csecsemő és kisgyermek fejlődése és nevelése irányába fordította figyelmét. Az országos intézet területi szakmai látogatásai során egyaránt nagy hangsúlyt fektetett a szakmai munka színvonalának emelésére, és a bölcsődeorvosok szemléletének fejlesztésére.Orvosi meggyőződéséből fakadóan vallotta, hogy a kisgyermek szakszerű, életkori sajátosságokhoz igazodó ellátása csakis a feltételrendszer biztosításával valósulhat meg.

Különleges értékű, a szakmaiságot alapjaiban befolyásoló munkája eredményeként született meg 1984-ben a bölcsődei ellátás tárgyi feltételeit összefoglaló Bölcsődei Felszerelési jegyzék.Emellett kiemelt figyelmet fordított a bölcsőde kertjének kialakítására, szakszerű berendezésére. Szakértője volt az ezt rögzítő útmutatónak, amelyet ma is minden bölcsődében használnak.Érdeklődési körének megfelelően kutatásokat végzett a szabad levegőn altatás hatásáról a bölcsődés gyermek hőszabályozására. Az ehhez kapcsolódó oktatófilmjét használták a szakgondozó képzésben.Témavezetője volt a család-bölcsőde kapcsolat kérdéseit vizsgáló módszertani csoportnak, ahogyan aktív segítőként működött közre a szülőcsoportos beszélgetés kísérleti indításánál. Az országos intézet Weimari partner intézetével közös kutatásokat végzett. Magas szintű nyelvtudásával ahhoz is hozzájárult, hogy külföldön öregbítse a hazai bölcsődék jó hírét. A csecsemők bölcsődei ellátása érdekelte még kiemelten. Mivel rövid ideig járnak bölcsődébe a csecsemők, szinte belenőnek a kisgyerekkorba. A megfelelő ellátásuk kialakításán, jobbításán munkálkodott. A szakgondozó képzésben lelkesen, és szigorú következetességgel tevékenykedett. Emiatt tanítványai nemcsak szerették és tisztelték, hanem hálásak a mélyen bevésett, bármikor előhívható tudásért.

A bölcsődei hálózatban kifejtett tevékenységéért 2003-ban Akócsi Ágnes Díjban részesült. A munkatársakkal, kisgyerekes anyákkal nagyon emberi kapcsolata volt. Érdeklődött a gyerekek fejlődése, iskolai előmenetele iránt. Kollégáit meghallgatta, segítette.Családszerető volt, nagy örömmel töltötte együtt idejét unokáival, szívesen mesélt róluk.

A betegség legyőzte, 2016.11.15-én, 89 éves korában elhunyt Budapesten. Kérésére, utolsó útjára a Dunán, szűk családi körben kísérik.

A bölcsődék ügyéért végzett munkásságának emlékét tisztelettel őrizzük:                                            

 

                                                                                                  Munkatársai

Üdvözöljük! (bővebb tartalomért regisztráció után lépjen be)


Amennyiben regisztrálni szeretne kattintson a linkre: Regisztráció


Köszöntjük Ilona nevű olvasóinkat!

Szavazás (csak regisztrált felhasználók!)

Egyetért-e a szociális ágazatban dolgozók béremelésének elodázhatatlan szükségességével? (Csak regisztrált tagi felület!)
igen
97%
nem
3%
nem tudom
0%
Összes szavazat: 62

Találj meg minket a Facebook-on

Hirdetés