Ez egy: 
Nemzetközi

 

Szakszervezeti Ifjúsági Akadémia I.

A Szakszervezeti Ifjúsági Akadémia (Academy for Young Trade Union Leaders) egy 5 modulból álló képzéssorozat kifejezetten fiatal, 35 év alatti szakszervezeti tagok / tisztségviselők képzésére fókuszál, amely a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) és az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Ifjúsági Bizottsága közös szervezésében valósul meg 2016 szeptembere és 2017 márciusa között.

16 ország fiatal szakszervezeti tagjai/tisztségviselői vettek részt az első képzésen 2016. augusztus 30. és szeptember 2. között Torinoban, amely témája a fiatalok foglalkoztatottsága és a fiatalok jogai a munka világában volt. A képzés előtt két féloldalas beszámolót kellett írnia mindenkinek a saját országa viszonylatában a munkaerőpiacra történő belépés életkorhatáráról, a munkaórákról, a minimálbérről, az ország szociális védelméről, a foglalkozás-biztonságról és egészségvédelemről. Továbbá a fiatalok arányára kellett rávilágítani a teljes népesség és az iskola-munka-munkanélküliség viszonylatában.

Első nap egy rövid ismerkedős beszélgetés után, Paz Arancibia tréner, illetve az előfeladat segítségével megismertük a fiatalok jellemzőit, az általános problémákat, különböző fogalmak pontos jelentését, az Európai Unió tekintetében az átlagos munkaórákat, fizetéseket. Csoportmunkában érdekes feladatok vártak ránk. Ignacio Doreste (ETUC) beszámolt a fiatalok foglalkoztatásának politikájáról, trendekről. A tisztes munka (decent work) fogalmát különböző szituációkon keresztül ismertük meg. A csapatmunkák segítségével jobban megismerhettük egymást.

Másnap Valter Nebuloni (ILO) tartott videokonferencián előadást a fiatalok lehetőségeiről a jövőt illetően, milyen trendek vannak, milyen kutatás zajlanak ma. Ezután megvitattuk a fiatalok oktatásból való kiemelkedését a foglalkoztatás világába, az ezzel kapcsolatos problémákat. Áttekintettük a munkaszerződéseket, a részmunkaidőt és a szociális védelmet elemeztük és a munkaidő-fizetés viszonylatáról is szó esett. A nap zárásaként egy közös, jóhangulatú vacsorán vettünk részt Torino belvárosában.

A következő reggel a jövő kérdéseit tárgyaltuk mind a fiatalokkal, mind a szakszervezetekkel kapcsolatban, amelyben Max Uebe, Isabelle Deganis (videóbeszélgetésben) és Thiébaut Weber (ETUC) adtak belátást. Majd beszéltünk a foglalkoztatás-biztonságról és az egészségvédelemről, egy-egy adott munkahelyet kellett elemeznünk ezen szempontok alapján. Hétköznapi szituációkra, sűrűn fellépő munkahelyi problémákra is kellett megtalálnunk a választ az ILO egyezményeivel alátámasztva.

Az utolsó nap reggelén egy tesztet írtunk, a héten tanultakból, amelyet a legtöbben sikeresen zártunk. Majd meghallgattuk Nagy Viktória előadását az ETUC Ifjúsági Bizottsága képviseletében, ahol bemutatta a szervezet felépítését, a fiatalokkal kapcsolatos kihívásokat, a feladatokat és célokat, és az eddigi akciókba is betekintést nyerhettünk. Végezetül egy teljes projektet kellett kidolgoznunk, adott szempontok alapján, csapatokban.

Összességében a képzés nagyon jó hangulatban telt, rengeteg játékos, kreatív feladattal és csapatmunkával. A technikai felszereltség kitűnő volt, a trénerek magasan képzettek, így a tananyag elsajátításához minden feltétel megvalósult.

A beszámolót készítette: Godó Dóra, BDDSZ szervezési- és kommunikációs titkár

Üdvözöljük! (bővebb tartalomért regisztráció után lépjen be)


Amennyiben regisztrálni szeretne kattintson a linkre: Regisztráció


Köszöntjük Marcell nevű olvasóinkat!

Szavazás (csak regisztrált felhasználók!)

Egyetért-e a szociális ágazatban dolgozók béremelésének elodázhatatlan szükségességével? (Csak regisztrált tagi felület!)
igen
97%
nem
3%
nem tudom
0%
Összes szavazat: 62

Találj meg minket a Facebook-on

Hirdetés