A BDDSZ jelenlétével is támogatta a pedagógusok követeléseit

A BDDSZ jelenlétével is támogatta a pedagógusok követeléseit

2019.12.02. h - 16:27
Posted in:

A BDDSZ egyetért és támogatja a PSZ célkitűzéseit, ezért, szolidaritását kifejezve, részt vett a november 30-i fekete esernyős tüntetésen.

Felszólalok sora lelkesítette a több ezerre duzzadó tömeget a Kossuth téren.

Elsőként Valeryia Despaihne az ETUCE (Európai Oktatási Szakszervezetek Tanácsa) képviseletében támogatásáról biztosította a magyar pedagógusokat. Elmondta, hogy  az alacsony bér, a fokozott munkaterhek Európa-szerte nehézséget okoznak az oktatásban.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke, Kordás László szolidaritásáról biztosította a pedagógusokat.

Tisztességes munkáért tisztességes bér jár! Hogy mikor? Most!” – mondta Csóti Csaba, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke, aki nem csak a pedagógusoknak, de minden közszolgálati dolgozónak több bért adna. „Most a pedagógusok vannak itt a téren, mert őket érte a méltánytalanság, mert ővelük tárgyalnak megállapodási szándék nélkül. Több tiszteletet a pedagógusoknak!” Szerinte a legjobb támogatást mindenki azzal érné el, ha belépne a szakszervezetekbe. (forrás:index.hu) 

A diákok képviseletében Szolga Bálint középiskolás szólalt fel, aki szerint az oktatásra jelenleg a 18. századi poroszosság jellemző. Továbbá beszélt a tanárok, diákok túlterheltségéről, hasztalan ismertek soráról, a diákok elvett gyerkekkorról és a döntéshozók tehetetlenségéről, érdektelenségéről. 

Utána a szülők képviseletében Tóth Margit sorolt fel tíz pontot az oktatás fejlesztésére: többek között társadalmi párbeszédet indítana a szülők és a tanárok között, érdemi lépéseket kér a tanárhiány csökkentésére, feloldaná az alternatív iskolák korlátozását, és az állami tankönyvmonopóliumot is. (forrás:index.hu)

Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke igen dühös hangnemben szavaltatta többször is a közönséget, például azzal, hogy „Nekünk fontos az oktatás!” – meg a nevelés is, hangzott el a közönség soraiból. A PSZ abban reménykedett, hogy a kormánnyal tárgyalóasztal mellett is megegyezésre lehet jutni, de ez nem sikerült. Követeléseiket viszont nem adják fel, és felsorolta a közoktatásban felgyülemlett problémákat: a kötelező beiskolázást, a tanárok és diákok túlterheltségét, és a pedagógushiányt. (forrás:index.hu)

A tüntetés végén felolvasták a kormány minisztériumai felé benyújtott petícióikat is. A petícióban megfogalmazott követelései többek között: 

  • 2020. január 1-jétől egy egyszeri, 30 százalékos pedagógus-béremelés;
  • a vetítési alap 2022 januárjától a tárgyi évi minimálbér 100 százalékának elérése;
  • 2020-tól bruttó 250 ezer forinttól kezdődő gyakornoki bérezés;
  • a pedagógusok heti fix kötelező óraszámainak fokozatos csökkentése már a tavaszi félévtől kezdve, és a fix óraszámok felett pedig csak fizetett túlórában lehessen dolgozni;
  • a rugalmas iskolakezdés lehetőségének visszaállítása.

Sajtómegjelenések:

index.hu

szakszervezet.hu

atv.hu

napszava.hu

Kép forrása: alfahir.hu