Ez egy: 
Tájékoztató

Szombaton országos méretet öltött az elégedetlenség. Nem csak a fővárosban, hanem sok vidéki városban tiltakoztak a túlóratörvény ellen. A közel 60 helyszínen megtartott demonstráció, akció szervezésében szakszervezetek, civil szervezetek és pártok is részt vettek. Közösen vagy egymást támogatva szervezték a demonstrációkat.

Pécsen közel ezer ember vonult az utcára. A tiltakozó megmozdulást szakszervezetek, civilek (PDSZ, BDDSZ, Nők Ellenállási Mozgalma, Vasas Szakszervezeti Szövetség) együttesen szervezték, beszédet is szakszervezeti és civil képviselők mondtak. Követeléseik között szerepelt a béremelés, a cafeteria rendszer visszaállítása, a sztrájkjog gyakorlásának biztosítása, az érdemi érdekegyeztetés kiharcolása.

BDDSZ képviseletében felszólaló Tóthné Hetesi Ildikó a tisztességes bérről, a dolgozók kiszolgáltatottságáról, az érdekegyeztetés teljes hiányáról és dolgozók megfélemlítéséről beszélt. Hangsúlyozta, hogy a kisgyermeknevelők felelősségteljes és fontos munkát végeznek, de bérük nem emelkedik, csak pótlékokkal „szúrják ki a szemüket”.

Kiemelte, hogy a jelenlegi szabályozás miatt a túlmunkába hajszolt szülők gyermekei is sérülnek, akiket megfosztanak a szüleikkel együtt töltött minőségi időtől. Létbiztonságot és tervezhető jövőt szeretne gyerekeknek, hogy itthon tudják megvalósítani önmagukat, és ne kényszerüljenek az elvándorlásra. Elérkezett tehát az idő, hogy végre mindenki kiálljon magáért és másokért, gyermekeink jövőjéért is!

A felszólalók jelezték, hogy további akciók várhatók: hétfőtől útlezárásokkal lassítják a forgalmat. (képek forrása: szabadpecs.hu)

„Pécsen, Tatabányán, Miskolcon, Szolnokon több száz, közel ezer fős tömeg tüntetett. A szakszervezetek, a pártok vidéken tehát rendes erődemonstrációt raktak össze a mai napra. Bár az ország nem állt le, de egy lépést tettek afelé, hogy ez megtörténjen. Emberemlékezet óta, de legalábbis 2010 óta (egyébként egy napon 2006-ban se volt ennyi vidéki tüntetés) biztosan nem tartottak ennyi városban tüntetést.” (www.merce.hu, Erős vidéki tüntetések)

index.hu

Üdvözöljük! (bővebb tartalomért regisztráció után lépjen be)


Amennyiben regisztrálni szeretne kattintson a linkre: Regisztráció


Köszöntjük Julianna és Lilla nevű olvasóinkat!

Szavazás (csak regisztrált felhasználók!)

Egyetért-e a szociális ágazatban dolgozók béremelésének elodázhatatlan szükségességével? (Csak regisztrált tagi felület!)
igen
97%
nem
3%
nem tudom
0%
Összes szavazat: 66

Találj meg minket a Facebook-on

Hirdetés