Ez egy: 
Nemzetközi

       Bölcsőde – a minőségen legyen a hangsúly ne az anyagiakon

 

Az EPSU tagjai 14 országból találkoztak Brüsszelben 2016. június 1-jén  (amely találkozón Szűcs Viktória BDDSZ elnök is beszámolt a magyar helyzetről), azért, hogy megvitassák a legfrissebb fejlődéseket a gyermekellátási szektorban és meghatározzák a fő szakszervezeti kihívásokat.

Mialatt számos országban elismerik az ellátás növelését, komoly problémák vannak a szolgáltatás és a foglalkoztatás minőségével. Néhány résztvevő rávilágított a privatizáció és az elanyagiasodás divatjára, amely aláássa azon kísérleteket, hogy a minőséget fejlesszék.

További általános témák:

·         Alacsony fizetés a bölcsődék dolgozóinak, amely egyes országokban a minimálbér szintjén van, vagy annak közelében.

·         Rossz munkakörülmények és a munkaterhelés nagy kihívásokat vet fel.

·         Munkaerőhiány, nem megfelelő képzés és magas fluktuáció.

·         Fenntartási nehézségek, különösen a helyi- és regionális önkormányzatoknál és a régiókon átívelő ellátások széles variációjával kapcsolatban.


A délutáni vita az Európai Szemeszterre koncentrálódott – a gazdaságpolitikai koordináció folyamata amely, az utóbbi időben kiemelte a szociális befektetés jelentőségét beleértve a kora gyermekkori gondozást és oktatást. Az állami- (CEEP) és magánfoglalkoztatási (Businesseurope) szektor szervezeteinek képviselői az Európai Tanács, az Európai Szakszervezetek Konföderációja (ETUC) és az EUROchild kampány és lobbista csoport csatlakoztak a vitához.

Miközben általános egyetértés volt arról, hogy szükséges a gyermekellátásba való befektetések növelése a vitafórum tagjai kifejtették a saját álláspontjukat a részletekkel kapcsolatban.

Guillaume Afellat, CEEP szociális ügyek politikai titkára, úgy gondolta, hogy az Európai Bizottság, a megfelelő dolgokat mondja, de még mindig nem sikerült felismernie, hogy milyen értéket képviselnek a gazdaság számára a gyermekgondozás és más szociális szolgáltatások. Erősen érvelt amellett, hogy nem úgy kellene látni a gyermekellátási szektort, mint „nem jövedelmező, terméketlen” szektort, hanem mint olyant, ami döntő a növekedés és a versenyképesség szempontjából.

Válaszul arra a kritikára, hogy az Európai Tanács még mindig túlságosan arra fókuszál, hogy korlátozza a közkiadásokat, Evelyn Astor az Európai Tanács Foglalkoztatási és Szociális Ügyekért Felelős Általános Igazgatója azt állította, hogy a Bizottság elismerte - különösen a 2016 éves növekedési kutatásban - , a pénzügyi konszolidációnak szükséges egyenlőségbarátnak lenni és szükség van nagyobb szociális befektetésre. Hozzátette, hogy a Bizottság egy hosszú-távú tanulmányban monitorozza a gyermekellátásba invesztálás hasznát.

Jana Hainsworth, az Eurochild főtitkára, azt hangsúlyozta, hogy miközben európai szinten pozitív dolgokat mondanak a valóság az, hogy a gyermekgondozás és a gyermekgondozási szolgáltatások komoly károkat szenvedtek el a megszorító intézkedések miatt. Hangsúlyozta, hogy a fókuszt a jó minőségű kora gyermekkori nevelésen-oktatáson kell tartani, de ez csak egy része a széles körű lépéseknek, amely szükséges, hogy biztosítsa a gyermekek oktatási és szociális fejlődését.

Guillaume Cravero a Businesseurope szenior tanácsadója számára a gyermekgondozás kulcsfontosságú ahhoz, hogy növeljék a nők foglalkoztatottságát, ami kulcstényezője a növekedés erősegítésének egész Európában. Hozzátette, hogy egy megfelelő költség-haszon elemzés nem csak monetáris szempontból tudná pozitívan alátámasztani a gyermekgondozás fejlesztésének érvét.

A panelvita utolsó résztvevője Cinzia Sechi, az ETUC tanácsadója, azt mondta, hogy a szociális partnereknek különleges szerepük van ebben a vitában nemzeti és európai szinten is. Meglepetését fejezte ki, hogy a Bizottság nem igazán követte le a saját kezdeti a kutatását: a foglalkoztatás növekedés jelentős kilátásairól. Egy abszolút alapvető kérdés merül fel ebből kifolyólag: hogyan lehet garantálni az ez által megteremtett munka minőségét.

EPSU újra fel fogja veti ezeket a témákat a következő Szemeszterben, kezdve azzal, hogy konzultálnak az éves növekedési kutatásokról 2016. őszén.

A konferencia riportja a következő EPSU szociális szolgáltatások munkacsoportja elé fog kerülni szeptemberben és a nemek és a nők egyenlőségének tanácsához novemberben.

Brüsszel 2016. Június 1.

Az eredeti angol nyelvű bejegyzést ld. itt! 
 

A nemzetközi konferencia előadásai és háttéranyagok magyar nyelvű fordításban elérhetőek a csatolmányban:

-  Európai Szemeszter - Gyermekgondozás - ppt.
- Társadalmi és gazdasági haszna a jó színvonalú gyermekgondozásnak és koragyermekkori nevelésnek/fejlesztésnek - ppt.

- EPSU Gyermekgondozási jelentése 2015.

 

Üdvözöljük! (bővebb tartalomért regisztráció után lépjen be)


Amennyiben regisztrálni szeretne kattintson a linkre: Regisztráció


Köszöntjük Valter nevű olvasóinkat!

Szavazás (csak regisztrált felhasználók!)

Egyetért-e a szociális ágazatban dolgozók béremelésének elodázhatatlan szükségességével? (Csak regisztrált tagi felület!)
igen
97%
nem
3%
nem tudom
0%
Összes szavazat: 62

Találj meg minket a Facebook-on

Hirdetés